Прокуратурата катастрофира по делото Белене, още преди процесът да тръгне.

...
Прокуратурата катастрофира по делото Белене, още преди процесът да тръгне.
Коментари Харесай

Делото "Белене" катастрофира още на старта

Прокуратурата катастрофира по делото " Белене ", още преди процесът да тръгне. Специализираният углавен съд откри куп пропуски в обвинителния акт и на 1 юни върна на държавното обвиняване на изправителен. 

Обвинителният акт против някогашните министри Румен Овчаров и Петър Димитров, както и някогашните шефове на НЕК Мардик Папазян и Любомир Велков, написан от, беше импортиран в спецсъда през февруари. Тогава се разбра, че някак си от следствието е изпаднал индивидът на ГЕРБ Делян Добрев. Прокуратурата изясни, че той няма обвиняване, против него са отделени материали, само че за тях нищо повече не се чу.

През 2016 година прокуратурата разгласи, че е привлякла като обвинени за занемареност към плана " АЕЦ Белене " трима някогашни министри - Делян Добрев, Румен Овчаров и Петър Димитров, както и двамата някогашни изпълнителни шефове на НЕК. Обвинението изчисляваше вредите за над половин милиард лв..

За Овчаров и Димитров прокуратурата твърди, че поредно като министри на стопанската система и енергетиката през 2006 - 2007 г. не са упражнили задоволителен надзор върху работата на Велков и Папазян, на които било предоставено ръководството и разпореждането на публично имущество, при подписване на споразумение и на рамков договор и от това са последвали обилни вреди за НЕК. Тези действия са квалифицирани от прокурора като занемареност.

В обвинителния акт обаче няма каквото и да било изложение на съответни дейности на обвинения Румен Овчаров, посредством които прокуратурата приема, той да е осъществил занемареност, дефинира арбитър Виктор Чаушев. Цитирани са единствено законови правила и е заявено, че Овчаров е направил закононарушение.  " Тази недостатъчност в обстоятелствената част на обвинителния акт не се преодолява от изказванията на прокурора, посредством които разказва другите стадии, през които е минал проектът АЕЦ " Белене "  от началото на 70-те години на ХХ век до 28 март 2012 година, тъй като в хронологията на посочените там събития още веднъж липсва изтъкване на съответна роля на Овчаров в тях ", изясни съдът.

Прокуратурата не е показала даже минимална конкретика и това пречи да се разбере защо е упрекнат Овчаров и против какво да се пази.

Неясна остава позицията на прокурора за претендираната от него справедлива връзка сред дейностите на Овчаров и посочената вреда за НЕК, добавя съдията. Тъв пропуск има и при обвиняването на Димитров. Освен това прокурорът си опонира по кое време е началният миг на неговото закононарушение. Нарушенията би трябвало да бъдат посочени съответно, с цел да могат обвинените да провеждат съответно отбраната си, изяснява съдията.

За Велков и Папазян също липсват съответни обстоятелства. Прокурорът е показал единствено голям брой и разнообразни правила за държание, съдържащи се в Закона за публичните поръчки, контракти за възлагане на ръководство, заповеди, протоколи, устава на НЕК и така нататък

" Така откритата спестовност от страна на прокурора при изнасяне на нужните в действителност изказвания в обвинителния акт, не извършва условията на Наказателно-процесуален кодекс и не покрива минималния наложителен стандарт за изложение на метода на осъществяване на действията и присъединяване на обвинените лица в тяхното осъществяване ", дефинира арбитър Чаушев.

Неясната орис на обвиняването против Делян Добрев

Съдията написа още, че по делото " е приложено разпореждане на водещия разследването от 10 ноември 2016 година за привличане към наказателна отговорност на разположение за занемареност в изключително огромни размери. Това лице не е измежду тези, чието обвиняване се поддържа и с импортирания в съда обвинителен акт ", написа още съдът, без да загатва името на Делян Добрев. Прокурорът е приложил фотокопия от постановлението и разпита на обвинен. Това " прави вероятен извод, че обвиняването против това лице не се поддържа от прокурора, или не се поддържа по това наказателно произвеждане ", споделя още съдът. Но добавя, че въпреки всичко прокурорът е задължен да се обоснове, като приложи и акта си, с който материалите против Добрев са отделени в друго дело, или пък делото против него е прекъснато.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР