Прокуратурата имала правен интерес да поиска възобновяване на делото срещу

Прокуратурата имала правен интерес да поиска възобновяване на делото срещу ...

Има правен интерес да се възобнови делото срещу Полфрийман.


Прокуратурата имала правен интерес да поиска възобновяване на делото срещу Джок Полфрийман, който беше пуснат предсрочно от затвора, след като изтърпя 12 години от наложената му 20-годишна присъда за убийството на студента Андрей Монов през 2007 г., смята министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

Оказа се, че консулът на Австралия е поискал среща с него, но самият Кирилов призна я е пропуснал, защото била по времето, когато се обсъждаха промените в НПК и НК в парламента и той присъства на дебата в пленарната зала.

Така че правосъдният министър не знае дали е вярно, че Полфрийман има издаден от австралийското консулство в Атина издаден временен паспорт (пасаван).Още по тематаПолучи ли си документите, Полфрийман може да напусне страната25 сеп 2019 08:5384Цацаров иска ВКС да спре освобождаването на Полфрийман 24 сеп 2019 17:3455Освобождението на Полфрийман - удар по държавността21 сеп 2019 10:15161

С пасавана лицето може да бъде идентифицирано, но тълкуването дали с него може да напусне страната, се пада на Главна дирекция "Български документи за самоличност".

"Той вече не е в заведение, което е в компетентността на затворническата администрация“, каза Кирилов и призна, че държавата не може да осуети свободното придвижване на човек, който не изтърпява присъда.

Въпреки че подкрепи прокуратурата, която поиска възобновяване на делото срещу Полфрийман, министърът не се ангажира да прогнозира кога ще има решение, защото всичко зависило от случайното разпределение на делата.

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска вчера от Върховния касационен съд да спре условното предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман и да бъде възобновено съдебното дело за това освобождаване.

 
Автор: Камелия Цветанова

Източник: dnes.bg