Прокуратурата има правна възможност да отправи искане чрез българското Министерство

...
Прокуратурата има правна възможност да отправи искане чрез българското Министерство
Коментари Харесай

Прокуратурата да ми прати искане за разпит на Васил Божков в Дубай: Министър Йорданова

Прокуратурата има правна опция да насочи искане посредством българското Министерство на правораздаването за разпит на предприемача Васил Божков в Дубай. Това изясни по Българска национална телевизия правосъдният министър Надежда Йорданова.

 

" България няма контракт за правна помощ с Обединените арабски емирства (ОАЕ), само че интернационалният юридически ред има и други начини за правно взаимоотношение. Механизмът се назовава " при изискванията на реципрочност ”, по отношение на България и ОАЕ такива дейности са били предприемани ”, сподели Йорданова. Тя акцентира, че  Министерството на правораздаването (МП) нееднократно е съдействало на прокуратурата по този метод.

 

" Трябва орган на правосъдната власт да насочи искане до Министерство на правосъдието какво деяние желаеме да бъде осъществено на територията на Министерство на правосъдието, министърът на правораздаването в една доста съответна, официална и ясна форма излага това до сътрудниците от ОАЕ и моли да се извършат избрани дейности, да вземем за пример да се разпита несъмнено лице. Това значи, че ние, при изискванията на реципрочност, в случай че ОАЕ изискат на наша територия да бъде разпитано несъмнено лице, ще им спомагаме. Министерство на правосъдието обаче единствено официално провежда процедурата, настояването би трябвало да пристигна от прокуратурата. Когато обвиняването стигне в съда - и от съда ”, изясни министър Йорданова.

 

Тя добави още, че лице с повдигнато обвиняване може да бъде разпитано и с видеоконферентна връзка, в случай че това не пречи на разкриването на обективната истина. И когато се взема или отхвърля решение по този процесуален прийом, би трябвало да се изясни има ли заплаха за разкриването на обективната истина.

 

Правосъдният министър разяснява и процедурата по отстраняването от служба на Иван Гешев.
" Очаквам на 4 април Пленумът на Висшия правосъден съвет да се произнесе по допустимостта на направеното от мен предложение за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор.

 

Стана ясно, че Висш съдебен съвет ще направи всичко допустимо да си откри опрощение да не гледа част от събитията, под претекста, че става дума за дейности или бездействия, които са били осъществени преди началото на мандата на Гешев ”, сподели Йорданова.
За нея това е недопустимо, тъй като в настояването ѝ до Висш съдебен съвет има и условия, които са по времето на мандата на Гешев.

 

" Гешев назова цялото предложение нищо. На това мога да отговоря: доста е притеснително основният прокурор да назовава " нищо ” влезнали в действие присъди на Европейския съд по правата на индивида и на български съд, както и неразследваните навреме побои над протестиращи жители ”, разяснява тя.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР