Прокуратурата има нужда от нормализиране. В последния месец тя беше

...
Прокуратурата има нужда от нормализиране. В последния месец тя беше
Коментари Харесай

Борислав Сарафов: Сменям всичките заместници на Гешев и "гешевчетата" по места

" Прокуратурата има потребност от нормализиране. В последния месец тя беше употребена в персоналния интерес на някогашния основен прокурор Иван Гешев ", сподели Борислав Сарафов пред прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет. По-рано през днешния ден Висш съдебен съвет избра Борислав Сарафов да бъде краткотрайно изпълняващ функционалностите на основен прокурор.
 
По думите му прокуратурата неотложно би трябвало да стартира съответните промени. Още през днешния ден ще предложа подмяната на всички заместник-главни прокурори, защото те демонстрираха своята персонална обвързаност към господин Иван Гешев, съобщи пред публицисти определеният за изпълняващ длъжността основен прокурор Борислав Сарафов.
 
" Смятам, че последният месец сподели ясно нуждата и потребността от промени. Прочетох това, което правосъдният министър Атанас Славов е написал във Фейсбук и съм безусловно склонен с неговите доводи за нуждата от промени. Затова и първата среща, която ще предизвиквам, ще бъде точно с него. Ще обсъдим опциите за това по какъв начин да се помогне на прокуратурата – да се почисти от неприятни практики, както от вътре, по този начин и извън ", уточни той.
 
" Прокуратурата би трябвало да се почисти освен от неприятни практики, само че и от тези, които ги основават. Не може господин Гешев да го няма, само че да останат " гешевчетата по места ”, както ги наричате медиите. Тоест тези, които подчиниха прокуратурата в полза на някогашния основен прокурор или на своя персонален интерес, би трябвало да намерят интереса си другаде.Очаквам поддръжка от министъра на правораздаването ", безапелационен е Сарафов.
 
" Не смятам, че актуалните зам.-прокурори – без изключение, могат да бъдат отделени от господин Гешев. След като той към този момент не е основен прокурор, те не могат да останат и да извършват длъжността си. Седейки до него на брифингите, които той даваше, вършейки и други неща, които са ми служебно известни – те нямат моралното право да останат зам.-прокурори ".
 
По думите на Сарафов той носи отговорност пред стотиците стойностни хора, които работят в прокуратурата. " Тя би трябвало да работи в интерес на обществото и жителите, а не в персоналните ползи на основния прокурор или на локалните сатрапи по места. Тези практики би трябвало да бъдат прекратени. Търся поддръжката на своите сътрудници, както и на правосъдния министър.
 
" Съзнавам голямата отговорност, с която съм претрупан ", сподели още Сарафов. Борислав Сарафов беше определен за изпълняващ длъжността основен прокурор с 8 гласа " за " и 1 " срещу ". Решението влиза в действие незабавно, с цел да се защитят изключително значимите държавни ползи, само че другояче може да се апелира в 14-дневен период пред Върховния административен съд.
 
" Изказвам признателност за високото доверие, осъзнавам с каква отговорност съм претрупан пред сътрудниците и пред обществото ", сподели Сарафов пред колегията, след бе поканен в залата, с цел да чуе решението й.
 
" Обществото видя, че в последния месец прокуратурата беше употребена в интерес на персоналния интерес на Гешев ", продължи той. И добави, че последните дни са посочили, че прокуратурата може да бъде употребена като оръжие против неуместните, измежду които подреди и себе си. Сарафов акцентира, че сигналите против него са изфабрикувани и " в действителност е настъпило време разделно ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР