Прокуратурата има данни, че част от колекцията антични предмети на

...
Прокуратурата има данни, че част от колекцията антични предмети на
Коментари Харесай

Гешев: Част от колекцията на Васил Божков е незаконна

Прокуратурата има данни, че част от сбирката антични предмети на предприемача с ползи в хазарта Васил Божков е противозаконна. Това заяви основният прокурор Иван Гешев пред Българска национална телевизия.

" Съкровищата са откраднати, изкопани от българската земя, немалка част са купени от иманяри, изпрани са през аукциони, с цел да попаднат в тази сбирка, част от тази сбирка има противозаконен генезис, " сподели през днешния ден Гешев.

Досега управляващите твърдяха, че сбирката е законна. Такова мнение е изказвал неведнъж към този момент починалият дълготраен шеф на Националния исторически музей Божидар Димитров като е обявявал, че предметите не са резултат от иманярски разкопки и че прокуратурата и други органи са ги проверявали. Части от сбирката са били излагани в Националната художествена изложба и историческия музей, гостували са и в Брюксел 2007 година във връзка присъединението на България към Европейски Съюз.

Главният прокурор означи през днешния ден, че изпълнителният шеф на фондация " Тракия ", която ръководи сбирката, Кирил Христосков е работил в някогашната Национална работа за битка с проведената престъпност (сега Главна дирекция " Борба с проведената престъпност " - бел. ред.) в по случаи, свързани с културно-историческото завещание. Той сподели, че в България има условия за предпазване на скъпите предмети и отвън залите на фондацията, където са в този момент.

Гешев сподели, че е убеден, че Обединените арабски емирства ще екстрадират Божков в България. Предстои прокуратурата да приготви и изпрати изискваните документи на управляващите там. Основание за оптимизъм му дава фактът, че Божков е арестуван в ареста в почивен ден. Все отново основният прокурор добави, че Божков разполага с финансови и други благоприятни условия да избегне връщането му в България. " Г-н Божков разполага с доста пари, може би е един от най-богатите българи и един от най-опасните. Когато се защитаваш от наказателно гонене, разполагаш с доста благоприятни условия, по-големи от правоохранителните органи, които се придържат към закона. Хора от подобен диаметър не са в тези рамки и могат да вършат доста неща. ", сподели той.

Помолен да разяснява днешното изявление на президента Румен Радев, който смъкна доверието си от държавното управление, Гешев отговори, че няма персонални врагове и прокуратурата няма врагове. Запитан дали знае кой е българинът, за който Съединени американски щати възнамеряват да разгласят възбрана за достъп, отговори, че не знае.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР