Прокуратурата и полицията все още не са започнали процеса по

...
Прокуратурата и полицията все още не са започнали процеса по
Коментари Харесай

Антиките на Божков отиват в НИМ


Прокуратурата и полицията към момента не са почнали процеса по изземване на античната колкеция от над 3000 предмета на Васил Божков, заяви bTV.

От Националния исторически музей (НИМ) обясниха, че са получили прокурорско разпореждане и писмо от Министерството на културата да одобряват сбирката на Божков. По процеса по пакетиране и превозване на предметите са ангажирани 9 чиновници на музея. Античната сбирката на Васил Божков се съхранява в постройката на компанията му, която е и музей.

По-рано Божков сложи под подозрение връзката сред повдигнатите му обвинявания и изземването на артефактите. „ Ще унищожат сбирката, нека да знаят по какъв начин да ги реалокират и да имат опция да ги реалокират. Не знам дали знаете какъв е редът и наредбите за преместване на такива предмети. Съмнявам се, че органите на реда ще се оправят с това. Какво общо има с бизнеса и обвиняванията с тези предмети. Сигурно това е част от репресивните ограничения на страната “, разяснява Божков. Той сподели, че преди години, когато сбирката му е била по-малко, са му предлагани 600 млн. евро от друга страна, която правела нов музей, само че той отказал.

Реставраторите на сбирката на Божков са обезпокоени дали артефактите ще бъдат опаковани и превозени по отношение на условията, тъй че да не бъдат развалени. От НИМ обясниха, че не за първи път ще вършат сходно преместване и имат опит в това.

Васил Божков се снабди преди два дни със седем обвинявания и го търсят с интернационална заповед за арест. Издирват се и още трима негови бизнес сътрудници, за които се допуска, че са в чужбина.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР