Прокуратурата и МВР заплетоха мистерията със смъртта на 49-годишния Васил

...
Прокуратурата и МВР заплетоха мистерията със смъртта на 49-годишния Васил
Коментари Харесай

Почина основен свидетел срещу Бобокови, Прокуратурата разследва убийство

Прокуратурата и Министерство на вътрешните работи заплетоха мистерията със гибелта на 49-годишния Васил Богданов, който е главен очевидец по делото за отпадъците против братя Бобокови.

Богданов е открит мъртъв в неделя сутринта. Трупът му е открит на циментова площадка до един от цеховете в завода за батерии в Долна баня.

Според Министерство на вътрешните работи събраните данни сочат за инцидентен случай, само че Софийска окръжната прокуратура разгласи, че проверява убийството на Богданов. Знае се, че мъжът е паднал от новострояща се постройка на територията на завода.

Сигналът за умрелия мъж е подаден в 9:00 ч сутринта в неделя. При огледа на местопроизшествието на бетонна площадка в непосредствена непосредственост до завод е намерено безжизненото тяло, показват от Министерство на вътрешните работи. Разпитвани са чиновници на компанията му, както и близки на Васил Богданов.

От работата на криминалистите не са събрани данни, че той е заплашван. Приживе не е имал терзания за живота и здравето си. От следствието на полицията и заключенията на правосъдния доктор към този момент няма данни за осъществено закононарушение. Работата обаче продължава за инспекция на всички версии.

Във вторник ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова отхвърли да разяснява детайлности по случая. Богданов беше упрекнат от тази институция, само че даде показания, призна виновността си и получи условна присъда м. година, написа " 24 часа ".

Софийската окръжна прокуратура обаче е квалифицирала гибелта му като ликвидиране, заяви държавното обвиняване. Разследването е предоставено на Националната следствена работа, която поема най-тежките случаи. Аутопсията на Богданов посочила, че е умрял от контузии по тялото и главата. 

Назначена е съдебно-медицинска експертиза, спомагателен оглед на местопроизшествието и експертизи на материални доказателства. Следователите ще разпитват още очевидци.

Смъртта на Васил Богданов няма да промени хода на делото против Атанас и Пламен Бобокови, тъй като той е дал показания пред арбитър, обясниха адвокати. Те даже бяха оповестени от прокуратурата още когато делото беше в стадий на следствие. 

" Тонове боклуци са се съхранявали на площадка край Лом, която даже нямала ток и вода ”, споделя при разпита си пред арбитър Васил Богданов. Той е служил във компанията на Бобокови от 1999 до 2019 година След това е уволнен, а през 2020 година е задържан дружно с тях, някогашния зам.-министър на екологията Красимир Живков и притежатели на компании за боклуци по следствието на Специализираната прокуратура. Като основна фигура в ръководството на “Монбат ” Богданов беше упрекнат за присъединяване в незаконна група и за пране на пари. По-късно второто обвиняване отпадна. Миналата година той и още двама от групата подписаха съглашения за условни присъди и останаха единствено очевидци. Делото против другите бе импортирано в съда, само че в края на м.г. бе върнато в прокуратурата.

Според показанията на Богданов, дадени приживе, отпадъците единствено се транспортирали до Лом и оставали там в насипно положение, вместо да се преработват.

“Нарушени са всички законови условия, в това число и за потенциала на площадката. Ако законовият потенциал за предпазване е бил 50 тона, ние сме имали няколкостотин ”, споделя Богданов в разпита си.

В показанията си той разяснява още площадката за боклуци в Плевен. Там компанията на Бобокови имала “пълната поддръжка на кмета, на регионалния шеф, на шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда ”. Всичко това било с помощта на контактите на Пламен Бобоков в Министерство на околната среда и водите.

Според Богданов екоминистерството “проявило благосклонност по някакви аргументи и е разрешило вноса на тези боклуци ”. Там боклуците също не се преработвали, а единствено се складирали.

Бившият чиновник на Бобокови изяснява още, че съзнавал отговорността си към страната и бъдещето на страната и по тази причина в никакъв случай не би разрешил противозаконното им депониране, още по-малко в страната, в която живеели децата му.

“Това е закононарушение по отношение на всички нас ”, обобщава Богданов.

Една от аргументите, заради които напуснал “Монбат ”, била порочната активност с отпадъците.

Богданов получавал по 200 хиляди лева годишно от компанията на Бобокови. Когато напуснал, му дължали още 100 хиляди лева Пламен Бобоков е разказвал обществено, че са освободили Богданов, защото бил недодялан и нахален със чиновниците. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР