Прокуратурата и КПКОНПИ видяха повод за проверка в декларацията на

...
Прокуратурата и КПКОНПИ видяха повод за проверка в декларацията на
Коментари Харесай

Да имаш да си ползваш

Прокуратурата и КПКОНПИ видяха мотив за инспекция в декларацията на Горанов не когато тя беше оповестена, а когато Цацаров отиде в " Шоуто на Слави ".

© Анелия Николова Държавата изиска да се заявяват условия, които няма никакво желание да ревизира. Още по тематиката
Строител на капитализма: Иван Сариев
30 ное 2018
Прокуратурата е разпитала Горанов и е упълномощила инспекция на КПКОНПИ

Антикорупционната комисия има 20 дни, с цел да откри при какви условия финансовият министър употребява жилище безплатно
28 ное 2018
Апартаментът, в който живее Владислав Горанов, е на брачната половинка на Иван Сариев

Прокуратурата образува инспекция против финансовия министър
23 ное 2018 В края на 2010 година 16 национални представителя от съвсем всички парламентарни групи напущат съвещанието в пленарната зала, с цел да отидат на прием, от който можеха да си тръгнат с подарък - кичозният, само че прескъп мобилен телефон Vertu. Поканата се оказва журналистически капан, а отзовалите се на срещата депутати се оплетоха в обясненията си. В последна сметка казусът беше потулен.

Безвъзмездното даване на облаги е комфортен метод за пазаруване на въздействие. В подмяна на битови услуги обществената власт на собствен ред се трансформира в банка за услуги.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. През 2015 година вторият кабинет на Борисов предложи план за антикорупционен закон. В него беше планувано високопоставените държавни чиновници да заявяват необятен кръг от условия, свързани освен с приходите им и имуществото, което имат, само че и други, с които може да се повлияе на решенията, които взимат. В последна сметка законът беше съществено орязан, само че в декларациите остана задължението да се афишира употребеното движимо и недвижимо имущество, благосъстоятелност на трети лица. Тези заявления се ревизират от антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

И евентуално никоя институция няма да обърне внимание на тази рубрика, в случай че предходната седмица в своето вариететно присъединяване в шоуто на Слави Трифонов по бTV основният прокурор Сотир Цацаров не трябваше да отговори на въпроса дали прокуратурата ще ревизира обстоятелството, че финансовият министър Владислав Горанов употребява безплатно жилище от 180 кв. м, благосъстоятелност на трето лице. Тогава Цацаров разгласи, че стартира инспекция и внезапно събитие, което е било известно и на прокуратурата, и на антикорупционната комисия от месеци, се трансформира в съществена тематика за тях.

Всъщност тематиката за жилището на Горанов беше повдигната още преди три години, когато водещата в " Канал 3 " Илияна Беновска (при която посетители са били и основният прокурор, и шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев) го попита дали живее в комплекса на Кирил Домусчиев, а той отговори: " Да, това укоримо ли е? А вие къде живеете? Не е работа да се бъркаме до такава степен в персоналния живот на политиците и публицистите. " Преди няколко седмици в предаването си по " Евроком " водещият Сашо Диков попита финансовия министър дали живее гратис в издигнатия от предприемача комплекс " Есте ", на което той отговори, че живее там, само че апартаментът не е на Домусчиев.

Казусът демонстрира образно по какъв начин непредвидимите стандарти, по които работят антикорупционната комисия и прокуратурата, обезсмислят декларирането на сходни условия, а оттова и битката с корупцията и спора на ползи.

Апартамент от кръстника

Апартаментът, в който Горанов живее, е благосъстоятелност на брачната половинка на неговия кръстник Иван Сариев и се намира в комплекса на Кирил Домусчиев " Есте ". Купен е през 2012 година на цена, близо два пъти над данъчната оценка, излиза наяве от нотариалния акт. " Не познавам Домусчиев, не съм го виждал, не познавам никого от ГЕРБ. Помагал съм на доста хора. Това, което даряваме, е взето назаем от Бог ", разяснява пред " Капитал " Сариев, който е и почитан представител на масонските среди в България.

" Декларирал съм използването на този парцел с ясно схващане, че по мои оценки не съставлява спор на ползи ", съобщи от своя страна финансовият министър Горанов. И фактически фактът, че употребява безплатно жилище на собствен непосредствен, не значи самичък по себе си, че е налице непозволено деяние.

Адвокат Николай Янев, който практикува в региона на регулативния надзор (compliance) и спора на ползи, разяснява, че по принцип compliance стратегиите са подозрителни към безвъзмездното приемане и предоставяне на облаги (вещи, услуги, понижения, почерпки и др.). Когато от получателя зависи вземането на избрани решения, следва да се изследва дали получената полза не би могла да повлияе върху тях. Ако отговорът е позитивен, по всяка възможност е налице рушвет ", изяснява адв. Янев. Той прецизира, че някои модерни compliance стратегии поучават цялостно отбягване на безплатни облаги " даже и да не въздействат върху служебните решения на получателя им, в случай че естеството на облагата основава чувство за нещо неправилно, като разточителна вечеря, първокласен подарък и така нататък ".

Вероятно по същата причина в сряда Горанов разяснява в Народното събрание: " Никога компании, свързани с към този момент обществено известния Иван Сариев, не са получавали публични поръчки или дотации. " Проблемът на финансовия министър е, че е принципал на най-голямата контролна институция в България - Националната организация по приходите, което го слага в непрестанен риск от спор на ползи. Още повече че брачната половинка на великодушния му кръстник развива бизнес.

" Започнали са съответните инспекции и избирам да приказвам след приключването им. Нямаме компании, свързани с мен или брачната половинка ми, които да са спечелили еврофинансиране, публични поръчки, нито употребяваме кредитиране от банки, нямаме влогове, в това число в КТБ, не сме взели участие в никаква приватизация. Проверявани сме от Национална агенция за приходите през 2015 година и имаме публикуван акт, като сме платили сумата по него ", сподели Сариев пред " Капитал ".

" КПКОНПИ разполага с всички законови и материални благоприятни условия да откри евентуален спор на ползи. Проактивна роля обаче в тази ситуация има прокуратурата, а не комисията, и това повдига въпроса за какво до момента не е правена такава инспекция ", разяснява Теодор Славев от Българския институт за правни начинания. Според него в такива случаи най-важно е да се подсигурява политическата безпристрастност при дейностите на КПКОНПИ, защото ръководителят й е определен от ръководещите. Той счита, че за задачата Народното събрание би могло да се възползва от правото си по закон и да изслуша Пламен Георгиев за ограниченията, които комисията е подхванала, с цел да обезпечи самостоятелна инспекция. Славев уточни и практиката в други страни, че " при сходни инспекции политическите лица от подобен върховен сан излизат в отпуск, тъй като висшата властова позиция, която заемат, има запаси да въздейства върху следствието ".

Декларирайте си, не ни интересува

И до момента в който по проблема на Горанов тече инспекция, то напълно отвън радара на контролните институции остават останалите случаи на високопоставени държавни чиновници, заявили, че употребяват непознато имущество - възмездно и безплатно. Става дума за към 500 високопоставени държавни чиновници. В тази численост влизат живеещите чартърен, ползващите автомобил на лизинг и даже живеещите в жилище на родителите си.

Във вторник пред жълт уебсайт ръководителят на КПКОНПИ Пламен Георгиев даде да се разбере, че комисията няма желание да прави инспекции на тези условия, а ще чака да бъде сезирана от прокуратурата.

А декларациите дават задоволително самун за размисъл. В тях могат да се видят дузина народни представители (от всички парламентарни групи), които употребяват непознати скъпи коли на съображение " контракт за услуга " (Димитър Аврамов - екс ГЕРБ и сегашен ДПС), " по договаряне " (Даниел Йорданов, БСП), " с устно съглашение " (Дилян Димитров, ГЕРБ), " прилагане против възнаграждение на разноските " (Йордан Апостолов, Обединени патриоти)...

Пак след " джука сделка " кметът на Септември Марин Рачев употребява два мерцедеса, а кметът на Своге Емил Иванов употребява мерцедес чартърен против сумата от 100 лв..

Какво стои зад всеки от тези контракти и сделки няма по какъв начин да стане ясно от декларациите, тъй като антикорупционната комисия, която оформя бланките и разпоредбите за попълването им, е дала цялостна независимост на задължените да ги попълнят, както намерят за добре. По тази причина някои записват употребени парцели чартърен, а други - не. Има още един абсурд - съдиите, прокурорите и следователите заявяват и чия благосъстоятелност е употребеното непознато имущество, до момента в който в те з и на останалите високопоставени държавни чиновници не са задължени. Няма изясненост и дали имената би трябвало да се изписват изцяло или единствено да се показват букви.

Всяко от тези правни отношения може да е напълно изрядно. Ако обаче антикорупционната комисия и прокуратурата се задействат единствено когато основният прокурор отиде в някое вечерно шоу, законът няма безусловно никакъв огромен смисъл.

По тематиката работи и Вера Денизова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР