Прокуратурата гледа съвсем през пръсти на задължението си да вкарва

...
Прокуратурата гледа съвсем през пръсти на задължението си да вкарва
Коментари Харесай

591 осъдени на затвор се разхождат на свобода

Прокуратурата гледа напълно през просото на задължението си да вкарва наказаните нарушители в пандиза.

Проверка на в. "Сега " сподели, че са се укрили даже наказани по съглашение - т.е. обвинени, които са се явили персонално в съда, с цел да подпишат договорката си с прокуратурата, и наказването им незабавно е влезнало в действие. Вместо да бъдат арестувани незабавно, те свободно са напуснали съда и от този миг са в неопределеност. Някои се търсят неотдавна, само че има и случаи, в които присъдите са влезнали в действие преди повече от 10 години.

591 наказани на затвор се разхождат на независимост съгласно справката на прокуратурата от края на м.г. Шокиращото е, че измежду тях има убийци, изнасилвачи, участници в отвличания, трафик на хора, грабежи, длъжностно заграбване. Въпросът стана мъчително настоящ след шестте убийства в Нови Искър в новогодишната нощ. За тях задочно бе упрекнат Росен Ангелов, който се оказа търсен от 8 година, с цел да излежи присъдата си за блудничество с малолетно момиче.

Преди седмица основният прокурор Сотир Цацаров подреди да се направи проверка на всички неизпълнени присъди в страната. Говорителката му Румяна Арнаудова призна, че няма цялостна информация по този въпрос.

Няколко дни по-рано обаче "Сега " разпрати десетки заявки за достъп до информация до всички апелативни и окръжни прокуратури в страната. Малка част от ръководителите им предоставиха данните. Останалите или не дадоха отговор, или непосредствено отхвърлиха.

Окръжната прокуратура в Русе даде цялостни данни за изчезналите наказани - 36 души. Сред тях е Й. И. Й. През януари 2011 година той е наказан от районния съд във Враца на 10 година затвор за длъжностно заграбване. Й. Й. е бил магазинер на лавката във Врачанския затвор, откъдето е присвоил пари и движимости за близо 6000 лева

Получихме отговори и от окръжния прокурор на Добрич. В неговата информация има 17 души. Сред тях е Дмитрий Георгиев, който на 20 юли 2010 година подписва съглашение с районната прокуратура в града за наказване от 3 месеца затвор и 100 лева санкция за това, че карал след приложимост на алкохол. И въпреки да е бил в правосъдната зала, с цел да подпише съглашението, Георгиев изчезва и още не е открит. От делото излиза наяве, че преди този момент за малко е бил арестуван, а след това му е подреден домакински арест.

Сходен е въпросът и на Галин Денков. Неговото съглашение с прокуратурата е утвърдено от районния съд във Варна на 10 юли 2017 година Той е приет за отговорен за владеене на 0.17 г хероин. Съгласил се е да влезе за 5 месеца в пандиза, само че да не заплаща санкция. Присъдата по този начин и не е изпълнена.

По друго дело на районния съд в Добрич Васил Атанасов е приет за отговорен за обезчестяване, което е рецидив. Делото не е качено в правосъдните онлайн регистри и няма информация за наказването му. От прокурорската информация излиза наяве, че процесът против него е почнал през 1997 година, а окончателната му присъда идва през май 2008 година Обявен е за търсене 20 дни след нея.

Осъденият на 7 година затвор и 20 хиляди лева санкция за трафик на хора Джефер Мехмед също не е зад решетките. Присъдата му, произнесена от районния съд във Варна, е в действие от юни 2012 година Той е разгласен за търсене 20 дни по-късно.

В листата на окръжната прокуратура в Кюстендил има 24-ма души. Сред тях са Ангел Христов и Пламен Галев, така наречен Братя Галеви. Те имат 5-годишни присъди за образуване на незаконна група за рекет и изнудване. Наказанието им влезе в действие през май 2012 година, само че те се укриха. И.Ю., който от март 2006 година има присъда от 17 година и половина и 250 хиляди лева санкция за произвеждане на опиати в огромни размери, също е в неопределеност.

В справката на Софийската военна прокуратура е някогашният служител на реда Александър Вълков. През септември 2015 година той беше наказан на 7 година затвор за ликвидиране. И въпреки че персонално чу присъдата си на последна инстанция, беше оставен да избяга.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР