Прокуратурата е започнала разследване за безстопанственост в периода декември 2022

...
Прокуратурата е започнала разследване за безстопанственост в периода декември 2022
Коментари Харесай

Разследват бивш вътрешен министър за безстопанственост

Прокуратурата е почнала следствие за занемареност в интервала декември 2022 година - юни 2023 година, вследствие на която на Министерството на вътрешните работи са били нанесени вреди за 81 милиона лв.. То е по сигнал от Министерство на вътрешните работи, включващ и одитен отчет, против някогашния длъжностен вътрешен министър Иван Демерджиев.
Въпреки че делото е по сигнал от предишния август, от държавното обвиняване едвам през вчерашния ден оповестиха, че работят по подобен случай. От там прецизират, че наблюдаващият прокурор е упълномощил инспекция на Агенцията за държавна финансова ревизия, която е заключила, че е осъществено нарушаване на Закона за публичните поръчки.
Разследването продължава, а лице, което да е привлечено в качеството на обвинен, няма, оповестяват още от прокуратурата.
За " Хоризонт " някогашният вътрешен министър Иван Демерджиев сподели, че не е бил издирван от проверяващите по отношение на досъдебното произвеждане.
Финансовата ревизия е проверила анекс към публичната поръчка за нови персонални документи, която се точи в Министерство на вътрешните работи от 2018 година Анексът е подписан по времето когато вътрешен министър бе Иван Демерджиев. Причината за спомагателното съглашение по поръчката е, че тя се е забавила доста. Договорът е подписан през 2018 година, само че в идващите години има закъснение поради правосъдни обжалвания. През 2023 година са били налице " предпоставки за изменение на някои параметри ", се споделя в изказването на Демерджиев. Той акцентира, че индексацията е подписана след координиране с организацията за публични поръчки. Плащане по контракта от екипа на Демерджиев не е правено. Първото такова е от времето, когато министър към този момент е актуалният Калин Стоянов.
Сагата с новите персонални документи, в които би трябвало да бъде вграден и чип, се точи от 2018 година Тогава проектите на Министерство на вътрешните работи са производството да стартира още на идната година и по тази причина в публичната поръчка е записано, че документите са " потомство 2019 година ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР