Прокуратурата е започнала проверка срещу единствения кандидат за главен прокурор

...
Прокуратурата е започнала проверка срещу единствения кандидат за главен прокурор
Коментари Харесай

Прокуратурата проверява Иван Гешев по сигнал, за който вече каза, че не отговаря на истината

Прокуратурата е почнала инспекция против единствения претендент за основен прокурор Иван Гешев. Причината са записи, оповестени от проверяващия уебсайт " Биволъ ", в които се чува по какъв начин Гешев уговаря съглашения с подсъдими след спецакциите с гръмките имена " Недосегаемите 1 и 2 " през 2011 година, написа в. " Сега ".
Новината за въпросните записи излезе часове преди чуването на Гешев във Висш съдебен съвет, а мигновено държавното обвиняване разгласява публично прессъобщение, с което оневини Иван Гешев по проблема. Но гражданско придвижване " Боец " е подало сигнал против Гешев и в този момент има инспекция, а " Биволъ " направи коментар още тогава на прессъобщението, с който го сложи под подозрение.
Докато е бил прокурор в Софийската районна прокуратура, Гешев е командирован в СГП като наблюдаващ делото против арестувани за присъединяване в огранизирана незаконна група за източване на Данък добавена стойност за 145 754 820 лева В следствието се твърди, че Гешев е оказал помощ на ръководителя на групата Владко Димитров с по-ниска присъда, като е намерил аргументи да не му бъде повдигано обвиняване за данъчно закононарушение.
Заради изнесените данни от Върховна касационна прокуратура (ВКП) препращат сигнала на Специализираната прокуратура за инспекция на изложените изказвания, като чака да бъде известена за подхванатите дейности. Освен ВКП, по сигнала се е произнесъл и Инспекторатът към Висшия правосъден съвет (ИВСС). Негово пълномощие е да ревизира дали Гешев е направил дисциплинарно нарушаване, като е договарял съглашения с обвинени, уронващи престижа на прокуратурата.
От ИВСС дават отговор, че съгласно наредбите от Закон за съдебната власт " дисциплинарното произвеждане се образува със заповед, надлежно с решение, на дисциплинарно-наказващия орган в период до 6 месеца от откриването, само че не по-късно от 3 години от осъществяване на нарушаването ". Тези периоди са давностни и с приключването им се препятства опцията способният орган да наложи дисциплинарно наказване. В тази връзка правосъдният контрольор отхвърля да се произнесе дали Гешев е направил нарушаване, а вместо това приключва производството поради изтекла отминалост.
В. " Сега " обаче разяснява, че е необичайно, че има инспекция, поради формалното известие още на 23 октомври, че няма нищо неправилно и обявата в " Биволъ " не дава отговор на истината. Тогава държавното обвиняване споделяше, че по делото против така наречен " Недосегаеми ", през октомври 2018 година има издадени условни присъди на шестима души от Специализирания углавен съд. После Апелативният съд взема решение да анулира присъдите и да върне делото още веднъж на първа инстанция, където се намира и към сегашния миг. По време на чуването на Гешев във Висш съдебен съвет на 24 октомври той заяви, че упоменатият следовател от записите, само че не по име, е Бойко Атанасов.
Преди година, пред Frognews следователят Бойко Атанасов споделя: " Иван Гешев има за какво да се тормози от мен. Той доста добре знае в какви пазарлъци е взел участие. Аз съм участвал на тях. Става въпрос за делото " Недосегаемите ". Това дело е завършило със правосъдно решение и мога да го разясня. С незаконната група се подписа съглашение. Прокурорът Гешев беше вкаран по това дело като трети прокурор от небезизвестния някогашен зам.-градски прокурор Роман Василев. По делото най-общо казано минаха всички незаконни групи, които са правили данъчни закононарушения в страната. Хванаха се всички разклонения на тези, които обслужваха олигарсите в страната. Става дума за това, че беше разкрита схемата, по която се укриват огромни налози. Това не са просто " пазарлъци ", тези съглашения са чиста форма далавери и схеми за прикриване и оневиняване на причинителите на данъчни закононарушения. "
От съдружие " Боец " са безапелационни, че поради формираната инспекция в спецпрокуратурата против Иван Гешев той не дава отговор на условията на Закона за правосъдната власт, с цел да бъде претендент за основен прокурор. Там се споделя, че ръководителят на държавното обвиняване би трябвало да ползва висок етичен стандарт, да има висока професионална подготвеност и да има изявена самостоятелност. От правна позиция обаче самото събитие на формиране на инспекция от прокуратурата не съставлява спънка пред Гешев да бъде претендент.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР