Прокуратурата е установила данни за висока степен на вероятност за

...
Прокуратурата е установила данни за висока степен на вероятност за
Коментари Харесай

Прокуратурата пусна записите, заради които Гешев пита за имунитета на Радев - обзор

Прокуратурата е открила данни за висока степен на възможност за съпричастност към незаконна активност на президента, оповестиха от пресцентъра на Прокуратурата на Република България, напомня vesti.bg.

``
реклама

Предвид апела на президента към основния прокурор на Република България да изясни претекстовете си за отправеното запитване към Конституционния съд за наложително пояснение на член 103 от Конституцията, високия публичен и медиен интерес, Прокуратурата на Република България дава следната информация:

В хода на формирано и водено от Специализираната прокуратура наказателно произвеждане, наблюдаващите прокурори на 22 януари 2020 година са направили повсеместен разбор на доказателствената цялост, в това число и на приобщени по делото материални доказателствени средства (събрани посредством потреблението на специфични разследващи средства експлоатирани от ДАНС, по отношение на командира на Военновъздушни сили генерал-майор Ц.Ст.). При по този начин осъществения разбор са установени данни и доказателства " за висока степен на възможност за съпричастност към незаконна активност, предмет на следствие, на разположение, заемащо висша държавна служба – президент на Република България, като откритите възможни незаконни дейности не са свързани директно с осъществяване на службата му ".

ВИЖТЕ ДОКУМЕНТИТЕ ТУК

Гешев: Има досъдебно произвеждане, което поражда неясноти за имунитета на президента

Анализът на извършените телефонни диалози разкрива, че същите са във връзка евентуално осъществявана инспекция от КПКОНПИ във връзка с госпожа Д.Р.

Наблюдаващите прокурори смятат, че може да се одобри във висока степен на меродавност догатката, че цялостното осъществяване на тази инспекция на КПКОНПИ е била осуетена заради укриване на документи.

С разпореждане от 23 януари 2020 година наказателното произвеждане е спряно, защото според Конституцията на Република България президентът се употребява с имунитет, изразяващ се в неотговорност за дейностите, осъществени при осъществяване на служебни функционалности, със изключение на държавна измяна и нарушаване на Конституцията (чл. 103, алинея 1 от КРБ) и цялост за задържане и за възбуждане на наказателно гонене (чл. 103, алинея 4 от КРБ). Наблюдаващите прокурори са приели, че това би било единственото вярно процесуално решение при липса на трайна процедура на Конституционен съд и Върховен касационен съд, като всяко друго такова може да бъде подхванато, респективно осъществено в нарушаване на възбраната за наказателно гонене против президента.

Във връзка с горното, Прокуратурата на Република България разгласява разпореждане за прекъсване на наказателно произвеждане от 23 януари 2020 година, от което е заличена информацията нямаща отношение към посочената повода за прекъсване на наказателно произвеждане, ведно с част от ВДС (аудио-файлове).

Предоставената информация се популяризира след позволение на наблюдаващите прокурори по реда на член 198 от Наказателно-процесуален кодекс.

Прокуратурата на Република България декларира, че всички сложени на вниманието на обществеността въпроси, са в детайли изяснени в отправеното от основния прокурор на Република България искане за наложително пояснение на чл.103 от Конституцията и по този начин оповестените материали от досъдебното произвеждане.

В понеделник Конституционният съд образува конституционно дело по искане на основния прокурор Иван Гешев за предоставяне на наложително пояснение на наредбата на член 103 от конституцията, обвързвана с имунитета на президента и вицепрезидента, се оповестява на уеб страницата на Конституционния съд.

Разпоредбата гласи, че президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за дейностите, осъществени при осъществяване на своите функционалности, като се изключи държавна измяна и нарушаване на Конституцията. Според члена, те също по този начин не могат да бъдат арестувани и против тях не може да бъде възбудено наказателно гонене.

" Разкриване на смисъла на наредбата на член 103 от Конституция на Република България е належащо, защото нормата е сбита и не дава еднопосочен отговор на поставения с актуалното искане въпрос ", сочат от прокуратурата.

Според Българската конституция имунитетът на президента, както и на вицепрезидента, включва два съставния елемент: неотговорност за дейностите, осъществени при осъществяване на служебни функционалности, като се изключи държавна измяна и нарушаване на Конституцията и цялост за задържане и за възбуждане на наказателно гонене. Предвид идентичната правна уредба, касаеща имунитета на президента и вицепрезидента, изложеното в пункт I, II и III следва да се схване като еднообразно годно и за двете фигури.

Смисловото наличие на въпросния член от Конституцията се схваща нееднозначно, като са изразени противоречащи една на друга тези.

Във вторник Радев отговори на Гешев с думите, че " Главният прокурор Иван Гешев самичък би трябвало да разгласи претекстовете за настояването си до Конституционния съд. Аз съм уверен, че не съм направил нищо неправилно ", добави Радев във връзка отправеното искане от страна на обвинител номер едно за пояснение на наредбата за имунитета на президента.

От основния прокурор чакам усърдие в действителната битка с корупцията, там, където има най-голяма хранителна среда – публичните поръчки. Неговата съществена задача е да убеди обществото, че брани закон и публичен интерес, сподели Румен Радев по време на годишния си доклад.

Докато Радев дава доклад за мандата си, Иван Гешев разяснява пред публицисти, че настояването му до Конституционен съд се основава на има произвеждане, което поражда неясноти за имунитета на президента.

" Единственото, което мога да кажа, е, че ми е изпратено досъдебно произвеждане от наблюдаващи прокурори. Те са видели в това досъдебно произвеждане данни, които пораждат неясноти в наредбата на член 103 от Конституцията. И са ми изпратили това досъдебно произвеждане с оглед моите пълномощия да сезирам Конституционния съд за наложително пояснение на конституцията ", съобщи Иван Гешев и добави: " След като съм се срещнал, съм установил, че има учредения и документално съм ги изложил пред Конституционен съд ".

" Прессекретариатът на президента няма по какъв начин да разяснява наличието на записи, направени посредством специфични разследващи средства /СРС/ и публикувани от прокуратурата, нито да удостовери изказванията за естеството на диалозите, тяхната достоверност и меродавност ".

Това се споделя в позиция, изпратена до Българска телеграфна агенция от прессекретариата на президентската институция.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР