Прокуратурата е прекратила или отхвърлила 60% от проверяваните в България

...
Прокуратурата е прекратила или отхвърлила 60% от проверяваните в България
Коментари Харесай

60% от проверяваните у нас случаи на злоупотреби с европари са прекратени или отхвърлени

Прокуратурата е прекратила или отхвърлила 60% от проверяваните в България случаи на злоупотреби с европейски средства. Това установи Европейската счете палата в отчета си за противодействието на измамите със средства от европейските кохезионии фондове през последните пет години.

За да изготви отчета си, Сметната палата е посетила седем страни членки: България, Франция, Унгария, Гърция, Латвия, Румъния и Испания.

Констатацията е, че множеството ръководещи органи не разполагат с съответна политика за битка с измамите, заради което са дадени насоки на страните членки.

Една от рекомендациите е да се одобри национална тактика за битка с измамите. Такава към този момент има в България, както и в Чехия, Гърция, Франция, Италия и други Според Европейската счете палата обаче органите, които би трябвало да управляват изразходването евросредства, не всеки път правят оценка добре рисковете от измами.

„ В България някои ръководещи органи са класифицирали погрешно характерни опасности от машинация като ниски и затова не са приложили към тях спомагателни процедури за надзор “, пише в отчета.

Документът на Европейската счете палата идва на фона на разразилия се в България корупционен скандал с къщите за посетители, финансирани Държавния фонд " Земеделие " по Програмата за развиване на селските региони.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР