Прокуратурата е подготвила списък с всички общини, за които има

...
Прокуратурата е подготвила списък с всички общини, за които има
Коментари Харесай

Прокуратурата води списък с общините, за които има сигнали за злоупотреби

Прокуратурата е подготвила лист с всички общини, за които има сигнали за злоупотреби и корупция. Това съобщи представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова по време на конференция пред община Септември. " От името на Специализираната прокуратура и управлението на прокуратурата, мога да заявя, че е квалифициран лист с общини, за които е имало в другите региони сигнали за злоупотреби ", съобщи Арнаудова, представена от Фокус.

Арнаудова уточни и че ще се изготви еднотипна методика при дейностите на способените органи, които ще проверяват сигналите по този лист.

" Във всички случаи, в които се съберат доказателства, че длъжностното качество на кмета пречи или затруднява, или основава заплаха да се повлияе на очевидците, или да се затрудни следствието, Специализираната прокуратура е в цялостна подготвеност и ще действа идентично и ще внася претенции за премахване на кметове от служба. Уверявам ви, че напълно скоро ще се забележим в различен град ", изясни Арнаудова.

Говорителят на основния прокурор уточни и че все още кмета на Септември Марин Рачев е задържан, а на следващия ден наблюдаващите прокурори ще преценяват дали ще се удължи периода на задържане на кмета на Септември Марин Рачев и каква мярка за неотклонение да изискат по отношение на кмета.

" За доста малко време към този момент с нас са и представители на новата Комисия за противопоставяне на корупцията, които реагираха бързо и се включиха като подпомагаща страна. Отправям апел и към жителите да подават сигнали. Винаги ще ги ревизираме и ще реагираме ", увери Арнаудова.

Арнаудова уточни и че следствието против кмета на Септември е почнало в края на ноември предходната година, заяви БНР. По думите на Арнаудова по отношение на Марин Рачев на следващия ден ще се издигнат две обвинявания.
Едното е за умишлена занемареност, разследване на което са настъпили вреди за Община Септември за над 100 000 лв..
Второто е за покупката на парцел от Община Септември на цени неведнъж по-високи от пазарните. Покупката е от компания, която преди време е била негова благосъстоятелност, с което още веднъж са нанесени вреди на общината за над 100 000 лв..

" Корупционно закононарушение от кмета на община Септември. Към сегашния миг той е арестуван по Закона за Министерство на вътрешните работи. В рамките на утрешния ден Специализираната прокуратура ще повдигне обвиняване на лицето за две закононарушения към този миг и те са умишлена занемареност във връзка с седем покупко-продажби. Второто обвиняване, за което са събрани доказателства, е подписване на неизгодна договорка. Имот, който като кмет е закупил от едно сдружение, чийто притежател е бил той преди ", сподели Арнаудова.

Коментар по тематиката даде ни административния началник на Специализираната прокуратура Иван Гешев. По думите му предмет на следствието ще бъде цялото родословие на кмета, тъй като обвързваните с него компании, които били много, са ръководени, представлявани или са благосъстоятелност на втори братовчедки, съпруги и всевъзможни други. " Така че по тази линия, в последните две години, те са получили публични поръчки по реда на Закона за публичните поръчки. Строително-монтажни действия и работи са осъществени за над 13 милиона лв. ", изясни Гешев.

Припомняме, рано тази заран кметът Марин Рачев и цялата администрация са били наложително докарани в постройката на общината, където се организира солидна акция - над 50 служители на реда претърсваха кабинетите в постройката на общината и частни домове. Към момента постройката на общината е затворена.

Акцията се води от Специализираната прокуратура и Комисията за противопоставяне на корупцията. Това е първата интервенция от влизането в действие на Закона за противопоставяне на корупцията.

Сигнали за злоупотреби от страна на кмета на общината са подавани от жители и предприемчив цивилен комитет " Да спасим Община Септември ". Сигналите са били от преди 6 месеца.
Председателят на инициативния комитет адв. Николай Баташки уточни, че спецакцията е в отговор на тези сигнали. " Прокуратурата организира профилирана акция по претършуване и изземване в цялата Община. Претърсват се домове на кмета и свързани с него хора в града. Това е във връзка митингите, които тъкмо преди 6 месеца започнаха против кмета, от декември за 4 обвинявания, които могат да прераснат в още във връзка със покупко-продажби за публични поръчки и други покупко-продажби. Предполагат се вреди за милиони ", изясни Баташки. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР