Прокуратурата е останала извън времето и пространството през 2021 г.

...
Прокуратурата е останала извън времето и пространството през 2021 г.
Коментари Харесай

В годината на Магнитски няма нито едно разследване за корупция по висшите етажи

Прокуратурата е останала отвън времето и пространството през 2021 година В годината, в която Съединени американски щати глобиха Делян Пеевски за корупция по световния закон " Магнитски ", у нас не е било формирано нито едно следствие за корупционно закононарушение по висшите етажи на властта. Това излиза наяве от годишния отчет на организацията " Антикорупционен фонд ", която за трети следващ път прави обзор на дейностите на проверяващите. Според документа годината е " нулева " в борбата против властовата корупция.

Пеевски и Божков

Действията на щатското финансово министерство за следващ път демонстрираха тоталното отвращение на българските институции да подхващат действителни ограничения против корупцията у нас. Прокуратурата стана за смях откакто години наред отхвърляше да се занимава с Пеевски, а Иван Гешев, разследвал банкрута на КТБ, не загатна нито един път името му в обвинителния акт. Бившият началник на КПКОНПИ Пламен Георгиев пък обясняваше, че депутатът бил най-проверяваният човек у нас.

И след глобите държавното обвиняване отхвърли да се занимава с Пеевски. Бе оповестено, че ще се прави инспекция и ще се желае спомагателна информация от Съединени американски щати. След това всичко потъна в прокурорските чекмеджета и евентуално в никакъв случай няма да излезе оттова.

В същото време се показва засилена интензивност против различен глобен по " Магнитски " - предприемача Васил Божков. Срещу него има близо 20 обвинявания.

" Ако към предприемача Божков българските институции въпреки всичко в даден миг се бяха задвижили (макар и с очевидно забавяне и изборно неглижирайки да вземем за пример изказванията му, че е подкупвал високопоставени лица от предходната власт, с цел да му върви хазартният бизнес), то цялостното дългогодишно безучастие на способените ни държавни органи по отношение на Пеевски, съпоставено с дейностите на американското държавно управление, потвърждава за следващ път по безспорен метод извода за скритата действителна картина на положението на корупцията по високите равнища на обществения бранш ", пишат в отчета си от АКФ.

За различен от листата глобени – някогашния зам.-шеф на Бюрото за надзор на СРС Илко Желязков – прокуратурата също си мълчи. Той е считан за доста непосредствен до Пеевски.



Всичко е нула

Дори в случаите, в които се е задействала, прокуратурата отново не може да се похвали с особени триумфи, излиза наяве от отчета. Статистиката от години сочи, че държавното обвиняване реализира неоправдателни присъди в над 90% от случаите. При делата за корупция против високопоставени служители обаче картината е напълно друга.

" Общото съответствие на влезлите в действие неоправдателни към оправдателни присъди по оценените от АКФ случаи, отнасящи се само до високите етажи на властта, е три неоправдателни към четиринадесет оправдателни. Това демонстрира голямо разминаване с данните за съотношението сред наказани и оправдани лица за всички корупционни закононарушения през 2021 година – 88 % наказани лица против едвам 12 % оправдани ", пишат от АКФ.

През миналата година дефинитивно е завършило единствено едно дело. Това е производството против тогавашния началник на Комисията за енергийно и водно контролиране Ангел Семерджиев. Той приключи с неуспех за прокуратурата – Семерджиев бе оневинен.

Не е като да няма данни

Тоталното безучастие на прокуратурата е на фона на голям брой сигнали за злоупотреби на предходните ръководещи през миналата година. Един от най-ярките образци е автомагистрала " Хемус ". Разследване за пране на пари бе формирано едвам откакто Министерство на вътрешните работи извърши претърсвания и арести. Прокуратурата работи с голямо отвращение и даже се оплака, че шефът на ГДБОП оказвал напън върху прокурори и стартира следствие против него.

След формалното формиране на произвеждане не последваха кой знае какви дейности, макар че единственият обвинен по делото - някогашният футболен арбитър Борислав Колев - твърди, че е споделил на проверяващите кои са останалите участници в схемата и по какъв начин е проведено тегленето на милиони в кеш.

Очаквайте детайлности.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР