Прокуратурата е готова за открита дискусия с цел провеждане на

...
Прокуратурата е готова за открита дискусия с цел провеждане на
Коментари Харесай

Гешев: Идеите за реформа са политически опити за пробив в правото и законността

Прокуратурата е подготвена за открита полемика за осъществяване на същинска, ползотворна и ефикасна промяна, само че " сме изправени пред политически опити за пробив в правото и законността, маскирани като промяна и битка с престъпността ". Това съобщи основният прокурор Иван Гешев, който откри интернационална конференция за бъдещето на профилираното правораздаване в България в Дом 2 на резиденция " Бояна ".

Главният прокурор провежда конференция за правосъдната промяна на фона на в новия парламент за закриване на профилираното правораздаване и промени в правосъдната система и ясни апели за оставката му. Такъв тази заран и съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов.В словото си той сподели, че вижда " действителна заплаха за върховенството на правото и съществени демократични цености ". Според Гешев въпреки всичко са нужни промени, само че освен в правосъдната власт, а в целия правоохранителен бранш - Министерство на вътрешните работи, служби за сигурност и контролни органи. Гешев уточни, че прокуратурата е подготвена да взе участие в такива промени, в случай че тяхната цел е да се отговори на упованията на обществото за повече правдивост.

" В края сме на една динамична година, сложила цялото българско общество пред нови избори и провокации. Със своя глас българските гласоподаватели дадоха явен знак към представителите на трите управляващи, че чакат от тях промени и промени, които да подобрят основите на живот и развиването на България ", съобщи Гешев.

Той акцентира, че безспорно промени се постановат в доста сфери на държавната власт, само че те би трябвало да се действителни и " най-важното в полза на българските жители ".

Според основния прокурор всички ремонти на Конституцията през последните 30 години са били свързани главно със правосъдната власт, като по думите му промените на законодателството, съвсем без изключения, са били осъществявани и се правят без осъществяване на градивен и професионален спор, без да се потърси мнението на магистратите и академичната общественост.

" Трябва да си отговорим като общество и професионална общественост желаеме ли правила за всички или се отхвърляме от тях и желаеме те да не се отнасят за шепа недосегаеми и богоизбрани ", уточни Гешев. Той добави, че обществото и професионална общественост би трябвало да си отговорят на въпроса и дали " желаеме революционно изключително законодателство, което да заличи постигнатия и приет от България напредък след приемането ни в Европейски Съюз и да заплаши съществени права на българските жители ".

" Да решим проблемите на лица, преследвани от правораздаването, или желаеме действителна смяна в полза на обществото за ефикасна битка с престъпността. Искаме ли провоохранителните институции да си взаимодействат в границите на закона или да продължи задълбочаващата се наклонност на институционални войни и персонални вендети, водещи до притеснителна наклонност за взрив в последните месеци на проведената престъпност, корупцията, трафика на мигранти и т.нар.битова престъпност (кражби, грабежи, телефонни измами, обири на МПС) ", сподели още Гешев.

Във форума вземат участие представители на законодателната, изпълнителната и правосъдната власт, членове на Висшия правосъден съвет, представители на органите на профилираното правораздаване, професионални магистратски организации, на университетските среди и на неправителствения бранш. В началото на конференцията видео приветствия насочиха Адриан Лазара - ръководител на Комисията по правни въпроси на Европейския парламент, Ладислав Хамран - президент на " Евроджъст " и Долорес Делгадо - основен прокурор на Испания.

Главният прокурор благодари на представителите на европейски институции, на прокуратури от страни членки на Европейския съюз и от Балканския район, които участват на конференцията или вземат участие в нея посредством видеоконферентна връзка.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР