Прокуратурата, ДАНС и чуждестранни агенти претърсват офисите на компанията Nexo,

...
Прокуратурата, ДАНС и чуждестранни агенти претърсват офисите на компанията Nexo,
Коментари Харесай

Спецакция срещу криптоплатформата Nexo в София

Прокуратурата, ДАНС и задгранични сътрудници претърсват офисите на компанията Nexo, която се занимава с търговия на криптовалути и е поради нарушавания на финансовите регулации.

Българска национална телевизия и Нова ТВ оповестяват, че става дума за интернационална интервенция и показват, че е ориентирана против Nexo, като цитират свои източници.

bTV също се базират на своя информация, че " компанията е обвързвана с някогашен народен представител и наследник на някогашен обществен министър от Национална движение „Симеон Втори" ".

Основател на Nexo е Антони Тренчев, който беше народен представител в Реформаторския блок до 2017 година Тренчев беше зам.-председател на " Движение България на жителите " до пролетта на 2017 година, когато разгласи, че напуща партията.

Вторият съосновател е Коста Кънчев: братовчед на шефа и ръководител на УС на Фондация " ХелпКарма " Константин Кръстев, който беше упрекнат от Софийска градска прокуратура в длъжностно заграбване в края на 2021 година

Третият съосновател е Георги Шулев - наследник на някогашния стопански и обществен министър от Национална движение „Симеон Втори" Лидия Шулева, който от дълго време не е част от компанията и води дело против някогашните си съдружници.

Според информацията на Българска национална телевизия - интервенцията е по следствие за " финансови закононарушения, пране на пари и нарушавания на интернационалните наказания против Русия ".

Компанията е обвинена за това, че е привличала хора за вложения в криптовалути с обещания за висока рентабилност. Според националната телевизия - проверяващите имат данни, че част от вложените средства са присвоени от притежателите на платформата.

Проверката е почнала по сигнал на непознати служби, които са открили " съмнителни транзакции ", за които има съмнения, че целят заобикаляне на глобите на Европейски Съюз и Съединени американски щати против Русия.

През декември 2022 година Nexo разгласи, че стопира да предлага услуги и артикули в Съединени американски щати, откакто договарянията им с щатските и федералните регулатори са стигнали до " задънена улица ".

Още през септември Калифорния, Кентъки, Ню Йорк, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина, Вашингтон и Върмонт настояват, че Nexo е предложила на клиентите си лихвоносещи сметки, без първо да ги записва като скъпи бумаги и да даде нужните доклади. Без достъп до тези финансови доклади, съгласно щатските регулатори, вложителите не биха могли да вземат осведомени капиталови решения.

Осемте щата настояват, че Nexo е внушила на вложителите, че е лицензирана и записана платформа.

Депозитният артикул на доктрина разрешавал на вложителите да вложат активи в Nexo в подмяна на рентабилност до 36%, само че на процедура компанията е признала, че единствено един неин артикул носи 36% рента - за най-високия клас клиенти Platinum, освен това за по-слабо известната криптовалута Axie Infinity. 12% се предложили за депозити в стейбълкойни като USDC, USDT и DAI, чиято стойност е закрепена към тази на $, а за депозитите в най-известните криптовалути - Bitcoin и Ethereum, доходността е едвам 7 и 8%.

Очаквайте подробности
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР