Прокуратурата даде пред медии повече информация за екстрадицията на български

...
Прокуратурата даде пред медии повече информация за екстрадицията на български
Коментари Харесай

Прокуратурата с подробности за съучастничката на Ружа Игнатова и картината на Полак

Прокуратурата даде пред медии повече информация за екстрадицията на български жител по искане на Съединени американски щати.

„ В рамките на деня е получено писмо от департамента по правораздаване на Съединени американски щати, с което благодарят за работата с българската прокуратура. Гражданинът е от женски пол с букви И.Д., предадена е на 20 март от чиновници на Групово дело „ Охрана “ при Министерство на правораздаването на упълномощени представители на Съединени американски щати на Летище София. Има информация, че българската гражданка към този момент е пристигнала в Щатите “, осведомят те.

„ Екстрадицията е поискана по отношение на закононарушения в участия в проведена незаконна група за машинация и пране на пари. Това е съизвършител в възможната незаконна активност на по този начин известната криптокралица Ружа Игнатова “, допълват още те.

Стана ясно, че в СГП няма следствие във връзка изказванията за това, че има компании в България, през които са минавали средства, свързани с измамата. То се води единствено на територията на Съединени американски щати, тъй като там е осъществено закононарушението. От територията на Съединени американски щати са изпращани известия по телевизия и радио, че в случай че се влага в тази криптовалута Onecoin, ще има огромна рентабилност.

Обявиха още, че няма закъснение в осъществяването нито от страна на прокуратурата, нито от страна на съда.

„ С писмото от Съединени американски щати желаят информация за точното време, което е престояло лицето в арестите, с цел да може по-късно да приспаднат това време от присъдата. Била е по едно време и под домакински арест. Искането за екстрадиция е получено през март 2021 година, като е издадена заповед за арест в южен окръг на Ню Йорк, издадена е алена бюлетина и на 8 юни 2021 година лицето е арестувано в София “, споделиха още те.



„ По мотив множеството запитвания по отношение на картината на Полак, използваме опцията да предоставим още информация по случая. Разследването е поето от СГП. Работено е по информация, че се провежда противозаконна продажба на тази картина. Тя е конфискувана. Към момента се съхранява при съответните условия и с нужната защита “, разгласи представителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова.

„ От специалисти от Националната художествена изложба е казано, че картината дава отговор на особеностите на художника. Извършеният флуоресцентен разбор демонстрира, че пигментите в нея са сходни на тези, употребени от Полак в други творби. Надпис на британски език на гърба на картината посвещава картината на млада кино звезда: " Посветено на моята доста надарена и скъпа другарка Лорън Бекол. Честит рожден ден. 16 септември 1949 година "  Дадени са инструкции на наблюдаващия прокурор, ще бъде назначена спомагателна експертиза “, добави още тя.

Няма данни тази картина да е каталогизирана, изясни още тя и добави: „ Предстои да се откри и дали картината е обвързвана с Румъния, след съмнения за ова, че е принадлежала на Чаушеску. Българският жител, арестуван у нас, е един. Той не е знаел дали картината е достоверна или не, по този начин твърди той. Той е съхранявал картината, не твърди да е бил притежател на нея. Картината не е била оповестена за търсене. “

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР