Прокуратурата даде пореден нагледен пример как протичат проверките, когато има

...
Прокуратурата даде пореден нагледен пример как протичат проверките, когато има
Коментари Харесай

Чатят си "от възпитание": Прокуратурата отказа да разследва Гешев и Pi ar Sevi Boiko

Прокуратурата даде следващ прегледен образец по какъв начин протичат инспекциите, когато има подозрения за корист от страна на основния прокурор и за какво той е недостижим съгласно съда в Страсбург, Венецианската комисия и авторитетните адвокати в България.

Специализираната наказателна прокуратура е завършила случая по сигнала на гражданското съдружие БОЕЦ за засечената неофициална комиуникация сред Иван Гешев и Севделина Арнаудова, пиар на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, заяви, като цитира постановлението на прокурор Венцислав Фердинандов. То е преди 8 дни.

Проверката против Гешев е прекъсната на 27 септември с аргумента, че против Арнаудова няма висящи преписки, за които той вероятно би й ходатайствал. Към този миг обаче висяща кореспонденция против нея има.

Гешев си чатил с Аранудова " от образование "

гласи обяснението му, а проверяващият прокурор го приема за " чиста монета " и се отхвърля да проверява по-нататък.

Шефът на държавното обвиняване беше по време на съвещанието на правната комисия в Народното събрание на 10 септември, когато се обсъждаше закриването на спецправосъдието. БОЕЦ сезира Висшия правосъден съвет, Върховната касационна прокуратура и Министерството на правораздаването с аргумента, че " това е тежък спор на ползи и Гешев дължи пояснение за връзките си с Арнаудова и за дейностите на прокуратурата по сигнала против нея ". Сигналът против Арнаудова е от предходната година и се отнася за произхода на средствата, с които са добити безценен парцел в Бистрица и апартамент в София, които тя има със брачна половинка си. Тази кореспонденция против нея е прекъсната на 19 октомври.

Скоростната инспекция на основния прокурор

На 27 септември прокурор Фердинандов е заключил, че против Арнаудова няма висящи преписки и каузи и е неосъждана, затова е неуместно твърдяното в сигнала, че Гешев е злоупотребил с властта си, с цел да влияе върху прокурори в нейна изгода. Той се произнася, че няма закононарушение по работа от страна на основния прокурор, нито породени вреди.

" Само за 13 дни след образуването на инспекцията по нашия сигнал, прокуратурата към този момент отхвърля да проверява. За общо 6 работни дни тя е образувала инспекция, събрала е всички сведения, направила е изчерпателен разбор и е стигнала до изводите, че няма осъществени закононарушения ", разясняват от БОЕЦ.

В прокуратурата събитията наподобява са текли скоростно - на 25 октомври прокурор Фердинандов към този момент е назначен за зам.-шеф на Окръжната прокуратура в Плевен.

Закъснялото преустановяване на инспекцията против Арнаудова

Срещу Арнаудова обаче, става известно, има висяща кореспонденция до 19 октомври. На тази дата прокурор Албена Рачева от Софийската градска прокуратура е отказала да образува следствие по отношение на изнесените данни, че и апартамент в София, стана ясно отново от уеб страницата на БОЕЦ, който разгласява и това разпореждане.

Въпросната инспекция още веднъж е по сигнал на БОЕЦ - още от 8 юни 2020 година за нелегално замогване, корупция и укриване на приходи.

Това значи, че когато прокурорът Фердинандов е открил, че против Арнаудова няма висящи преписки, в действителност е имало . Това разклаща аргумента му, че сигналът на БОЕЦ против Гешев е без съображение. " Дневник " потърси прокурора на новото му работно място. С посредничеството на представителя на плевенската прокуратура получихме отговор, че Фердинандов към този момент не е способен по случая и не разполага с постановлението си, по тази причина не може нито да го даде, нито да го разяснява.
Какво е разследвано по двата проблема

От постановлението за чата излиза наяве, че по случая е изслушан единствено Гешев, само че не и Арнаудова. Според прокурор Фердинандов, по време на съвещанието на правната комисия Гешев бил издирван на мобилния си телефон няколко пъти от разнообразни длъжностни лица от прокуратурата посредством приложение за връзка, конфигурирано на мобилния му телефон. Наред с другите позвънявания, Гешев получил текстови известия от Арнаудова, записана в телефона му като Pi ar Sevi. " С първото известие Арнаудова посочвала името на изказващия се сега народен представител от ГЕРБ - А. Николов. Предвид течащия спор, макар че не било комфортно да комуникира, от образование, господин Иван Гешев дал отговор сбито на известието със знак така наречен " емотикон ", написа в постановлението.
За Арнаудова Гешев обяснил, че знае, че се занимавала с обществена връзка към Министерския съвет до 16 април тази година, познавал я единствено служебно и показал, че служебният му телефон е обществено прочут и той не може да управлява лицата, които му звънят или пишат. Прокурорът Фердинандов явно не се усъмнил в думите на началника си и не е изследвал несъгласието сред твърдените публични служебни връзки и фамилиарното записване на контакта в телефона на Гешев.

 Чатят си
" По тази причина лицето било записано в телефонния му справочник по метод, че да му подскаже коя е тя и с какво се занимава ", написа прокурорът. Той отбелязва, че началникът му Гешев дал отговор сбито на пиарката с емотикон. Не излиза наяве дали проверяващият е изискал достъп до целия чат и дали той му е възложен.

За сметка на това прокурорът акцентира, че Арнаудова е с чисто удостоверение за съдимост и против нея няма висящи преписки, и без да я призове на разпит, заключава, че е неуместно твърдяното в сигнала на БОЕЦ против Гешев.

В постановлението се съдържа и просторен разбор на функционалностите на основния прокурор и пояснение, че прокуратурата е единна, само че не и централизирана, и прокурорите и следователите към този момент не са подчинени на основния - изказване, което Иван Гешев повтаря в своя отбрана, откогато е назначен на върха на прокуратурата.

Прокурор Фердидандов показва, че има законови гаранции за невмешателство върху вътрешното разбиране на прокурорите, тъй като " основният прокурор може да анулира актовете им, само че единствено документално и стимулирано , и то, в случай че съответният акт не е минал през правосъден надзор ".

По инспекцията за са снети пояснения от нея и е заключено, че няма закононарушение. Тя е съобщила, че покупката е с заеми и дарения от майка й. Направена е информация, че приходите на фамилията са високи и няма подозрение за произхода им.

 Чатят си
Най-накрая въпрос и за Васил Божков

Арнаудова е питана за познанството си с Васил Божков. През юни предходната година той разгласи, че е бил посещаван от нея всеки месец и прикани тогавашния министър председател Бойко Борисов да даде отговор за какво. Това провокира Арнаудова да му напише отворено и отби офанзивите, че е ходила да получава пари за шефа си, с обяснението, че въпросът бил съкровен.

Втора година в прокуратурата отлежава сигналът на Божков, че е дал в, само че до момента не беше известно по него да са осъществени следствени дейности. Разпитът на Арнаудова е единственото, което оказва се по този проблем. Тя е обяснила, че познава Божков от 2011 година, когато ги е срещнал неговият пиар. Той не й бил предложил пари, въздействие или други облаги . Срещала се е с него 3-4 пъти, последно през 2013 година, а откогато работела в Министерския съвет не го била виждала и чувала. Не му била посредничила за каквото и да било, обвързвано с държавното управление. Арнаудова декларира, че Божков не е предложил и давал подкупи на Борисов, Владислав Горанов или на други членове на кабинета.

В " писмото на Шехерезада " предходната година Арнаудова твърди: " И да, когато съм се виждала с Вас, господин Божков, съм била наясно, че Вие сте с камера и микрофон, а аз не съм. И не аз съм желала от Вас, Вие се предлагахте! Не е мъжко да спестявате тази част от истината, правилно е, че беше от дълго време преди повече от 6-7 години. Съжалявам, че помните изборно! Аз обаче помня добре, освен първите ни срещи, само че и последната - в централата на Политическа партия ГЕРБ Ви посрещнах с господин Флориан Скала - основен изпълнителен шеф на bTV! "

Прокуратурата по този начин и не прави опит да обясни какви са тези срещи на Арнаудова с Божков, който е един от най-преследваните обвинени в историята й - с, само че все пак с отвод да бъде екстрадиран от Дубай.

Престъпник въпреки всичко има - фотографът

Прокурор Фердинандов въпреки всичко открива закононарушение - на хората, които са снимали и популяризирали чата на основния прокурор. Според него те били погазили тайната на кореспонденцията му. Спецпрокуратурата обаче нямала подготвеност да ревизира по този текст от Наказателен кодекс. По данни на БОЕЦ с това се е заела Софийската районна прокуратура.

Преди дни в профила на юрист Николай Хаджигенов във " Facebook " започнаха мнения, в които той, само че и други хора завяваха, че те са снимали.

От БОЕЦ обявиха, че ще апелират двете постановления.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР