Прокуратурата да се заеме със сделката, при която държавната Българска

...
Прокуратурата да се заеме със сделката, при която държавната Българска
Коментари Харесай

БСП поиска прокуратурата да се заеме със сделката за акциите на ПИБ

Прокуратурата да се заеме със договорката, при която държавната Българска банка за развиване (ББР) купи акции за 140 млн. лева в частната Първа капиталова банка. За това настояха депутатите от Българска социалистическа партия при днешното чуване на отчета на краткотрайната парламентарна комисия, образувана да обясни събитията и резултатите от интервенцията.
През юни 2020 година ББР купи над 28.250 млн. новоемитирани акции на цена 5.60 лева за акция, с което закупи 18.3% от капитала на частната банка.
"В момента цената на една акция на фондовата борса е 1.80 лева, а от април 2020 година, когато е утвърден проспектът на ПИБ, цената е паднала над 40% ", уточни депутатът от Българска социалистическа партия Румен Гечев. Той е подписал с изключително мнение отчета на краткотрайната комисия и не поддържа изводите в него.
Гечев напомни от парламентарната естрада думите на премиера Бойко Борисов, който разгласи договорката за извънредно значима за влизането на страната в еврозоната и заяви, че ПИБ ще си изкупи акциите назад, тъй че ББР няма да загуби нищо. „ Това би трябвало да бъде записано категорично. Държавата посредством ББР взима акции на ПИБ, само че тя ще си ги изкупи с лихвите назад ", разпореди през юни Борисов на тогавашния финансов министър Владислав Горанов.
"Това е погрешна и подвеждаща информация от страна на Борисов. Не единствено, че няма контракт сред ПИБ и ББР за назад изкупуване на акциите, а това е неразрешено от закона. Изявлението на премиера е изказване на политическо лице, което се пробва да въздейства на борсова договорка, за което може да се търси наказателна отговорност ", разгласи Гечев.
Червеният народен представител напомни, че ПИБ в никакъв случай не е разпределяла дивиденти и не може да се чака страната да получи такива и да има някакви финансови изгоди от присъединяване си в капитала на банката. "Държавата даже няма свои представители в управителния и надзорния съвет на банката, които да пазят нейните, т.е. на данъкоплатците, ползи ", сподели още Гечев. Според него договорката е чиста държавна помощ, а държавното управление е подарило 140 млн. лева на двама частни вложителя, имайки поради притежателите на ПИБ. "Прокуратурата би трябвало да се самосезира за тази финансова интервенция ", съобщи Гечев.
"За да не чакаме прокуратурата да се самосезира, би трябвало да запишем към решенията на краткотрайната комисия, че отчетът от нейната активност ще й бъде изпратен. Инаме няма смисъл да одобряваме отчета ", предложи съпартиецът ву Георги Свиленски.
Участието на ББР в изкупуването на акциите на ПИБ е станало при обществено оповестени и конкурентни цени и не съставлява държавна помощ, се споделя в отчета на краткотрайната парламенарта комисия. След чуване на всички способени органи комисията заключава, че договорката е пазарна, а не спекулативна транзакция. "Извършена е при всички правила на българското и европейското законодателство, под наблюдението на Българска народна банка, ЕЦБ и Еврокомисията. Това е стратегическа инвестиция и резултатът от нея е налице - влизането на България в механизма ERM2 ", разгласи депутът от ГЕРБ Евгения Ангелова, ръководител на комисията.
"Солена цена заплаща българският поданик за влизането в чакалнята на еврозоната ", разяснява депутатът от Българска социалистическа партия Христо Проданов. И прикани да се проверява "премиерът ли излъга българските жители или някой излъга премиера ".
Мнозинството в Народното събрание обаче отхвърли настояването на Българска социалистическа партия отчетът за изпупуването на акциите на ПИБ да бъде изпратен в прокуратурата.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР