Прокуратура.Дума:Кабинетът създава прокурор, по-недосагем от главнияКабинетът създаде нов пост за

...
Прокуратура.Дума:Кабинетът създава прокурор, по-недосагем от главнияКабинетът създаде нов пост за
Коментари Харесай

Преглед на печата

Прокуратура.

" Дума ":

Кабинетът основава прокурор, по-недосагем от основния

Кабинетът сътвори нов пост за прокурор с мандат от 7 години, който може да се окаже по-независим и по-недосегаем даже от настоящия основен прокурор. Този покурор няма да се регистрира пред основния и може да прави следствия, без да му рапортува за резултата. Новият пост е част от измененията, свързани със правосъдната промяна, препоръчани на днешното изключително съвещание на кабинета. Премиерът изясни какво предлага и го оправда с рекомендациите на Венецианската комисия. Всъщност обаче препоръчаното е тъкмо в прорез с условията на комисията.

Новият тип ще бъде шеф на инспектората във Върховната касационна прокуратура и ще се избира с квалифицирано болшинство от 2/3 от членовете на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС). Според правосъдният министър Данаил Кирилов, " тези промени са напълно в конституционната рамка " и не " засягат ексклузивността на функционалностите на прокуратурата.

Правителство има намерение да направи промяната с промени в Закона за правосъдната власт и Наказателно-процесуалния кодекс.

Венецианската комисия единствено преди ден направи малко по-различни рекомендации. Тя настоя да се промени самия Висш правосъден съвет.

Замърсяване.

" Сега ":

Ситуацията с въздуха в София е сериозна

Трето денонощие въздухът в София е мощно нечист, без нито час облекчение. Системата за прогнозиране, на която се разчита да се вкарват изключителни ограничения в града, още веднъж се провали - за през днешния ден тя даваше чист въздух.

Кметът Йорданка Фандъкова продължава да не вижда казуса, а профилът й в обществените мрежи бълва положителни вести. Въпреки че три денонощия в града няма точка без превишение на допустимите концентрации фини прахови частици, общината разгласи пред " Сега ", че не са налице условия за въвеждане на зелен билет. За други ограничения пък изобщо не става дума - нито се предизвестяват жителите да не извеждат децата си на открито, нито превозът се движи по-начесто, нито има доклад какво се прави против горенето на отпадъци в студеното време.

Вместо действителни ограничения кметът още веднъж хвърли прахуляк с обещания за бъдещето, да вземем за пример въвеждане на бял билет, макар че и в този момент в програмата на общината има над 100 ограничения, които в никакъв случай не са изпълнявани.

Зима.

" 24 часа ":

След мразовит дъжд 50 произшествия и над 100 с контузии в " Пирогов "

Валежите стопират в четвъртък, само че поледици ще има цялата седмица - температурите се намаляват и остава мъгливо до неделя.

Над 50 произшествия са станали до ранния следобяд след ледения дъжд в събота, който трансформира пътищата в пързалка. Радостното е, че нямаме съществено потърпевши и починали хора при тези произшествия, сподели на брифинг контрольор Лъчезар Близнаков от Пътна полиция.

Повечето от злополуките са били в Западна България.

" След катстрофа на автомагистрала " Тракия " придвижването беше извънредно затруднено. Бяха спрени тежките товарни коли към Пазарджик, с което бяха ангажирани доста чиновници. Но се справихме със обстановката ", изясни инспекторът. Според него доста от случаите са били към София.

Стайков.

" Монитор ":

Синът на Миню Стайков излиза от ареста

Синът на алкохолния необут Миню Стайков излиза на независимост. Решението е на Софийския областен съд, заяви Българска национална телевизия.

На Стайков бяха повдигнати две обвинявания за това, че незаконно е попречил на органите на властта да изпълнят отговорностите си и тъй като е подал сигнал с погрешно наличие на националния телефон 112.

Стайко Стайков беше задържан, откакто отказал да спомага на полицията. Той се возил в брониран автомобил с въоръжени мъже и отказал да даде документите си за инспекция. А пред органите на реда обяснил, че е тръгнал на автостоп към Айтос и по този начин се озовал в джипа. След това пък позвънил на тел. 112 и съобщил, че е похитен.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР