ПроКредит Банк България ЕАД (ПКББ) ще увеличи своята подкрепа за

...
ПроКредит Банк България ЕАД (ПКББ) ще увеличи своята подкрепа за
Коментари Харесай

ПроКредит Банк подобрява достъпа до финансиране за малки предприятия в България с подкрепата на Групата на ЕИБ

ПроКредит Банк България ЕАД (ПКББ) ще усили своята поддръжка за дребни и междинни предприятия (МСП) в България посредством съглашение за синтетична секюритизация с Групата на Европейската капиталова банка (Групата на ЕИБ). Този финансов инструмент обезпечава механизъм за понижаване на риска за ПКББ и освобождава капитал за подкрепяне на кредитирането за устойчиви вложения.

Синтетичната секюритизация съставлява транзакция, при която кредитният риск, обвързван с група експозиции, се разделя на траншове и при която част от този кредитен риск (а не самите експозиции) се трансферира на продавача на отбрана (Групата на ЕИБ) посредством гаранции или контракти за деривати, като по този метод дейно се понижава кредитния риск и обвързваните с него финансови условия за купувача на отбрана.

По силата на съглашението ПКББ поема ангажимент в тригодишен интервал да отпусне нови заеми в размер на 813 млн. лв. (416 млн. евро) на МСП и дребни предприятия със междинна капитализация. Близо 30% от това финансиране се отпускат за планове, свързани с дейности в региона на климата и екологичната резистентност, което акцентира ангажираността на ПКББ и на Групата на Европейска инвестиционна банка в поддръжка на прехода към нисковъглеродна стопанска система.

Подобреният потенциал за разпределяне на заеми на ПКББ стана вероятен с помощта на гаранциите, обезпечени от Европейската капиталова банка (ЕИБ) и Европейския капиталов фонд (ЕИФ). По-конкретно ЕИФ обезпечава отбрана на промеждутъчен транш (41 млн. евро) и първокачествен транш (254 млн. евро) на портфейл от заеми за МСП с общ размер на отговорностите от към 300 млн. евро. Близо половината от експозицията на ЕИФ на собствен ред е с насрещни гаранции от Европейска инвестиционна банка и разрешава пренасочването на капитала на ПКББ в поддръжка на действителната стопанска система.

Вицепрезидентът на Европейска инвестиционна банка Лиляна Павлова съобщи: " Инфлацията и стягането на изискванията за финансиране ограничиха опциите за вложения на по-малките компании. Групата на Европейска инвестиционна банка е твърдо решена да разгърне цялостния размер на своите запаси и принадлежности, с цел да подкрепи действителната стопанска система в тези сложни времена, и изключително в районите на доближаване. Сътрудничеството ни с ПроКредит Банк е индикативен образец за нашия повсеместен метод към ускорение на зеленото и стабилно кредитиране. "

Това е първата транзакция за финансово облекчение сред Групата на Европейска инвестиционна банка и ПКББ и съставлява една от първите синтетични секюритизации в България, която способства за развиването на настоящ секюритизационен пазар в страната.

Очаква се новото финансиране да бъде от изгода за по-слабо развитите райони на Европейския съюз що се отнася до приходите на глава от популацията, а това акцентира уговорката на Групата на Европейска инвестиционна банка за обективен напредък, обществено и териториално доближаване.

" Споразумението ще способства очевидно за заетостта и икономическия напредък в България ", съобщи Мариут Фалкстед , основен изпълнителен шеф на ЕИФ. " Това демонстрира по какъв начин ЕИФ и Групата на Европейската капиталова банка могат да ползват новаторски финансови принадлежности в поддръжка на устойчивите вложения. "

Изпълнителният шеф и член на управителния съвет на ПКББ Иван Дачев съобщи: " Благодарение на положителното и дългогодишно съдействие с ЕИФ и Европейска инвестиционна банка успяхме да осигурим ефикасна поддръжка за растежа и развиването на МСП в една сложна икономическа среда. По силата на това съглашение ще финансираме зелени вложения в сходство с главния ни приоритет да поддържаме нашите клиенти в техния преход към стабилно бъдеще. "

Групата на Европейската капиталова банка (Групата на ЕИБ) е институцията за дълготрайно финансиране на Европейския съюз, чиито акционери са страните членки. Ние финансираме обосновани вложения, които способстват за реализиране задачите в политиката на Европейски Съюз, в това число обществено и териториално доближаване и международния обективен преход към индиферентност във връзка с климата. Ние поддържаме планове в региона на инфраструктурата, нововъведенията, климата и околната среда, както и дребни и междинни предприятия.

Европей c кият капиталов фонд (ЕИФ) е част от Групата на Европейска инвестиционна банка. Той поддържа МСП в Европа, като усъвършенства техния достъп до финансиране посредством необятен кръг от определени финансови медиатори като банки, гаранционни и лизингови сдружения, компании, предоставящи микрокредитиране, и фондове за дялово присъединяване. ЕИФ създава и предлага принадлежности за дялово и дългово финансиране, посредством които се предизвиква постигането на задачите на Европейски Съюз в поддръжка на предприемачеството, растежа, нововъведенията, научноизследователската и развойната активност, екологичния и цифровия преход и заетостта.

ПроКредит Банк България (ПКББ) е банка, която предлага изцяло обслужване на своите клиенти, с главен фокус към дребните и междинните предприятия, които работят най-вече в областта на производството, търговията и селското стопанство. Фирменото кредитиране на ПКББ се основава както на задълбочено познаване на всеки клиент, по този начин и на стабилен финансов разбор, което разрешава на банката да построява дълготрайни партньорства, учредени на взаимно доверие. ПКББ е напълно благосъстоятелност на ProCredit Holding AG & Co. KGaA (PCH) със седалище във Франкфурт, Германия - контролиращата организация на банковата група ProCredit. Освен в България групата ПроКредит предлага достъп до финансиране и в Гърция, Сърбия, Украйна, Косово, Северна Македония, Еквадор, Грузия, Румъния, Босна и Херцеговина, Албания, Молдова и Германия.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР