Прокопий отишъл при кадията (съдията) на Смирна и заявил, че

...
Прокопий отишъл при кадията (съдията) на Смирна и заявил, че
Коментари Харесай

Всеки Българин Трябва Да Знае Поверията За Мъченик Прокопий Варненски!

Прокопий отишъл при кадията (съдията) на Смирна и декларирал, че се отхвърля от Христа. Обаче когато след 15 дни бил обрязан по мохамедански традиции, внезапно по този начин мощно се смутила съвестта му, че не издържал нейните скрупули и се отправил при един християнски свещеник, атонски йеромонах, на който разкрил своя огромен грях и своята решителност да го изкупи посредством страдалчество.

Духовникът го посъветвал да поеме по-добре умерения път на монашеското смирение на Света гора Атонска, само че Прокопий уверено помолил той да го благослови за страдалчески героизъм. Той се подготвял 15 дни с пост и молитва, като постоянно идвал за съвет при духовника. В последния ден те дружно изпели молебния канон на св. Богородица и Прокопий в турско облекло отишъл при съдията, пред който хвърлил от главата си зелената чалма, самоуверено изповядал Христа и проклел Мохамеда.

За тази постъпка турците го набили грубо и го хвърлили в затвор. После те пробвали да го привлекат с обещания за високи служби, само че всичко било на вятъра.

Последвала смъртна присъда. Безстрашното геройство на мъченика смутило турците и никой от тях не дръзвал да му отсече главата. За тази цел бил извикан един яростен дезертьор от християнската религия.

Свети преподобномъченик Прокопий Варненски бил погубен на 25 юни 1810 година в Смирна.

2. Св. преподобномъченица Феврония Дева (+ 304 г.)
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР