Прокобите за смъртта на свиневъдството у нас са силно спекулативни,

Прокобите за смъртта на свиневъдството у нас са силно спекулативни, ...

Свиневъдството в България може да се възстанови за две години.


Прокобите за смъртта на свиневъдството у нас са силно спекулативни, смята Цветан Илиев от Асоциацията на индустриалните свиневъди в България. В интервю за "Бизнес.бг" той обясни, че в момента свиневъдните комплекси не разполагат с животни, но за около 2 години ще успеят да се възстановят.

Ще отнеме около 2 години свиневъдните комплекси, засегнати от чумата по свинете, да се възстановят и да се върнат към нормално темпо на работа и на печалба. Равносметката е на Цветан Илиев от Асоциацията на индустриалните свиневъди в България. По думите му сега комплексите са занулени - разполагат само с помещения и тепърва трябва да се купуват наново животни. Но според асоциацията е твърде спекулативно да се говори за изчезване на целия отрасъл у нас. Път напред има, но само със строга дисциплина. Чуйте още в репортажа на Виктория Бояджиева.

Бурята отминава. Кризата е почти овладяна и това се усеща сред индустриалните свиневъди. Според тях държавата е предприела най-адекватните мерки за борба с чумата.

Цветан Илиев - Асоциация на индустриалните свиневъди в България: Определено имаме сериозно успокояване на обстановката. За съжаление за край на епидемията е много далеч да говорим все още.


Цялостното ликвидиране на болестта ще отнеме години. На среща миналата седмица свиневъдите и Българската агенция по безопасност на храните дискутирали, че трябва да се изгради съвместна стратегия борба със заразата. Обсъдили и опита на Испания от 90-те години.
Цветан Илиев - Асоциация на индустриалните свиневъди в България: На тях им е отнело 5 г. доста систематична и доста всеобхватна дейност, за да може да се редуцира болестта.
А какви са стъпките според индустриалните свиневъди? Сериозно трябва да се намали броят на дивите прасета и на животните, които се отглеждат в неподходящи условия. Да се махнат обектите, които не покриват критериите за биосигурност. А в останалите зорко да се следи да не се занижават стандартите. И най-важното - и държава, и оператори да са стриктни. Междувременно правителството одобри 28 милиона лева за борба с разпространението на заразата. Част от тях ще отиде за обезщетения на свинефермите.
Десислава Танева: До края на месеца ще сме готови с нови мерки за биосигурностДесислава Танева: До края на месеца ще сме готови с нови мерки за биосигурност
До края на септември Министерството на земеделието и храните ще подготви нови мерки за биосигурност при отглеждането на свине и ще ги предложи на обще...

Източник: bnt.bg