Прокарването на нова улица, която да се ползва само от

...
Прокарването на нова улица, която да се ползва само от
Коментари Харесай

Протести спират строежа на ведомствена улица за агенция "Разузнаване"

Прокарването на нова улица, която да се употребява единствено от чиновниците на Държавна организация " Разузнаване ", провокира митинги измежду живеещите на ул. " Хайдушка поляна " в кв. " Лагера ". Тя би трябвало да мине през зелени площи с детска площадка и да се отсекат десетки дървета – явен, дъб, бреза...

Хората са се вдигнали, откакто преди няколко дни геодезисти пристигнали да мерят трасето за бъдещата улица в градината пред блоковете им. Теренът на зелената повърхност е общинска благосъстоятелност и прокарването на ведомствената улица е утвърдено от Столичния общински съвет през 2001 година с Подробния организационен проект (ПУП) на местности " Славия ", " Лагера " и " Хиподрума ".

Тя ще е дълга към 500 м и ще дава опция на чиновниците на ДА " Разузнаване " да влизат с колите си напряко от ул. " Житница " в служебните паркинги.

" Тази улица има и позитивни страни. Няколкостотин чиновници на организация " Разузнаване " ще спрат да минават през целия квартал и да натоварват придвижването в тесните улици. Ако я има, ще влизат непосредствено от ул. " Житница ", съобщи пред " Дневник " районният кмет на " Красно село " Христо Апостолов. В момента държавното ведомство има два входа за коли, само че те са от ул. " Хайдушка поляна ", която е тясна.

Протестиращите обаче са безапелационни, че бъдещата улица е безсмислена, защото не обслужва никого от жителите на квартала, само че поради нея ще бъдат унищожени зелените площи и дърветата, които са засадени преди доста години. Според Общия организационен проект на София част от терена попада в зона за озеленяване, където не се разрешава никакво застрояване.

Трасето би трябвало да мине през много неустойчив терен и евентуално свлачище, тъй като наоколо стартира вертикален скат към някогашния домостроителен комбинат " Земляне ", обясниха протестиращите.

 Тези дървета ще бъдат отсечени, в случай че се прокара ведомствената улица до паркингите на организация
© Максим Караджов

Тези дървета ще бъдат отсечени, в случай че се прокара ведомствената улица до паркингите на организация " Разузнаване "

Общинският консултант Войслав Тодоров счита, че единственото избавление е смяна в устройствения проект, с която плануваната улица да отпадне. " Сега е краят на мандата на този общински съвет, само че има още една сесия през септември и тогава ще подам поръчка за смяна в проекта ", съобщи той.

" Дневник " попита кмета на " Красно село " Христо Апостолов планувано ли е строителството на тази улица в проекта на региона.

" Нито има капиталов план, нито има пари за тази улица. Там минават високоволтови кабели, има и подземни уреди на " Гражданска отбрана " - бомбоубежище, и изобщо не е ясно дали в миналото ще се прокарва тази улица ", сподели той. Според него, в случай че се планува такава улица, би трябвало преди този момент да се извършат съществени изследвания на подземната инфраструктура.

Въпреки тези причини улицата си остава включена в ПУП-а и опцията да бъде построена в бъдеще е действителна. Кметът Апостолов се съгласи, че решението е смяна в проекта, с която тя да отпадне, " само че това не може да се случи, тъй като общинският съвет действително завършва ". Но допусна, че това може да стане през идващия мандат.

" Дневник " насочи писмени въпроси до Държавна организация " Разузнаване " по проблема, само че от там към този момент не са показали позицията си.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР