Прожекция на Бохеми“ от Метрополитън опера в Ню Йорк със

...
Прожекция на Бохеми“ от Метрополитън опера в Ню Йорк със
Коментари Харесай

Международният театрален фестивал „Варненско лято“ 2018 премина с голям зрителски успех


Прожекция на „ Бохеми “ от Метрополитън опера в Ню Йорк със Соня Йончева е финалният акцент от програмата „ Интермецо “, която се реализира взаимно с музикалния фестивал „ Варненско лято “.

За 26-а поредна година Международният сценичен фестивал „ Варненско лято “ сподели във Варна сред 1 и 11 юни селекция от най-хубавото от българския спектакъл и разнородни задгранични спектакли. Неговата стратегия включи 43 събития – представления, перформативна апаратура, прожекции, концерт, професионални срещи и полемики, които се организираха в девет разнообразни пространства. В тях взеха присъединяване над 500 актьора и 15 задгранични гости-професионалисти от театрални фестивали и организации от Европа, Съединени американски щати и Китай. Фестивалът мина при извънреден зрителски интерес като над 11 000 фенове наблюдаваха неговия плакат.

След формалния му край, на 12 юни стартира програмата „ Интермецо “, която се реализира взаимно с интернационалния музикален фестивал „ Варненско лято “. В нея за първи път във Варна на сцена излезе световноизвестната певица и музикант Лиса Джерард като посетител на хора Мистерията на българските гласове. Пред препълнената зала 1 на Фестивалния и конгресен център те показаха взаимния си албум „ БууЧииМиш “, като особено за концерта към тях се причисли Варненският камерен оркестър с диригент Любомир Денев-син. Хорът извърши независимо и дружно с Лиса Джерард някои от композициите в албума, който сплотява още изключителни реализатори като Давид Кукерман (перкусии), бийтбокс първенеца Skiller и други

Същинскияфинал на театралния конгрес и прехода към музикалния фестивал ще сложи прожекция на операта „ Бохеми “ от програмата Метрополитън опера онлайн от Ню Йорк на 14 юни от 19 ч. в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център. За трета поредна година варненската аудитория ще стане съпричастна с продукция на една от водещите оперни подиуми в света, като за това способства Фондация „ Америка за България “.

В „ Бохеми “ ще може да се види Соня Йончева като Мими в класическата режисура на именития Франко Дзефирели от 1981 година Участието в една от най-популярните опери на Пучини е трета коронна роля на Соня Йончева за този сезон на сцената на Метрополитън. Именно като Мими оперната дива за първи път излиза на нея през 2014 година и прави прави фурорен дебют. След общата им работа в „ Травиата “ през предишния сезон, в този момент Йончева още веднъж ще си партнира с Майкъл Фабиано в ролята на Рудолф. Диригент е Марко Армилиато. Историята на влюбените бохеми, търсещи мястото си под слънцето в бързо изменящия се свят при започване на XIX век, е безсмъртна и изпълнена със пристрастености. Радост и горест, обич и ревнивост, непосредственост и болежка – това е прочувствената действителност в Париж, люлка на изкуствата през вековете. „ Соня Йончева даде всичко от себе си и Мими в никакъв случай не е изглеждала по-истинска “ написа изданието Opera Online.

Билети могат да се закупят на касата на Фестивалния конгресен център, както и онлайн от неговия уебсайт fccvarna.bg.

Международният сценичен фестивал „ Варненско лято “ 2018 се провежда от Фондация „ Виа Фест “ в съдействие с Министерството на културата, Община Варна и Българска асоциация за спектакъл с поддръжката на Обединена българска банка и на Фондация „ Америка за България “. Неговата интернационална стратегия се осъществя с поддръжката на Френски институт, Италиански културен институт в София и Чешки център в София. Медийни сътрудници на фестивала са Българската национална телевизия, Радио Варна – БНР, Телевизия и вестник „ Черно море “, Дарик Радио – Варна, Народно дело, Литературен вестник, Petel.bg, Градското списание, макар.com, Портал „ Култура “ иФрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт ” АД.

 

За повече информация:

Илко Ганев

тел.: +359 895 007066 / имейл:[email protected]

 

 

*публикация

 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР