Произволното и неконтролируемо приемане на различни медикаменти с нефротоксичен ефект

...
Произволното и неконтролируемо приемане на различни медикаменти с нефротоксичен ефект
Коментари Харесай

Нарастват пациентите с бъбречно увреждане заради произволен прием на лекарства в Пловдив

Произволното и неконтролируемо приемане на разнообразни лекарства с нефротоксичен резултат увеличи броя на болните с нарушена бъбречна функционалност. Това оповестиха от УМБАЛ " Пловдив ".

Вече доста постоянно пациенти търсят помощ в отделението по нефрология към УМБАЛ - Пловдив поради бъбречно увреждане след нескончаем банкет на лекарства от групата на нестероидните противовъзпалителни средства, антибиотици, хормоноактивни препарати, диуретици, невролептици и други

Нестероидните противовъзпалителни средства са едни от най-употребяваните препарати в международен мащаб. Голяма част от тях са без лекарско наставление, което е причина и за злоупотребата. Те са лекарствени средства с периферен аналгетичен (обезболяващ), антипиретичен (понижават температурата), и противовъзпалителен резултат.

Най-популярните нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) са аспирин, ибупрофен, напроксен, нурофен, които са лекарствени форми без рецепта. Когато се одобряват дълготрайно, без систематичен надзор от експерт, те водят до промени в бъбреците, свързани със засягане на тубуло-интерстициалната част (интерстициума) на бъбреците. В резултат на това настава нарушаване на бъбречната функционалност.

Хроничната приложимост на нестероидни противовъзпалителни лекарства предизвиква аналгетична нефроптия, включваща продължителен интерстициален нефрит и бъбречна папиларна некроза, хронична бъбречна непълнота, която води пациентите в болница. Те се свързват със съдова исхемия, водеща до нарушаване на кръвотока в бъбреците. Наблюдават се главно при пациенти, податливи към бъбречни проблеми или имащи такива.

Диагнозата се слага въз основа на анамнестичните данни за банкет на аналгетици, лабораторно проучване на кръв, урина, ехография на бъбреци и други. В отделението по нефрология в УМБАЛ - Пловдив за диагностиката на бъбречните увреждания се употребява постоянно проучване с ехограф. Този диагностичен способ към този момент е необятно навлязъл в здравната процедура, ехографията е много усъвършенствана, изключително със актуалните апарати, с които се прави и доплерово проучване. Чрез тях се наблюдава съдовата система на бъбреците - вени, артерии, както и съществуване на кръвен ток в изследваните съдове. Според доста създатели доплеровата ехография е най-значителният прогрес в региона на образните способи при проучване на трансплантирани бъбреци и огромна част от бъбречните заболявания.

Освен това благодарение на здравна техника се прави и пункционна бъбречна биопсия, посредством която се потвърждава типът и стадият на заболяванията, известни като гломерулонефрити. Всичко това обуславя обективната нужда от потребление на нови модерни апарати, което ще докара до по-нататъшното повишение качеството на ултразвуковата диагностика. За потребностите на отделението следва да бъде закупен нов актуален ехографски уред, който ще улесни диагностиката и следенето на случаите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР