Произвол, беззаконие, липса на бъдеще: България е в клопката на

...
Произвол, беззаконие, липса на бъдеще: България е в клопката на
Коментари Харесай

Бивш германски дипломат, свързан с България, е песимист за протестите

Произвол, безвластие, липса на бъдеще: България е в клопката на всеобща съсипия. Срещу това стачкуват българите, споделя някогашният зам.-посланик на Германия в България доктор Клаус Шрамайер пред Deutsche Welle, съобщи БГНЕС. Той обаче е черноглед.
На въпрос за какво в България има митинги и против кого - Борисов, корупцията, Доган и Пеевски, Гешев - той отговори: " Посочените от Вас лица са единствено признаци на всеобщата съсипия. А тя е разследване от прогнилата система на номенклатурата - " избавена " от Българска социалистическа партия след 1989 година, част от която са и олигарсите. Това е една система на произвол, безвластие и липса на бъдеще. Срещу това стачкуват българите. "
Запитан по какъв начин съгласно него ще приключат митингите, някогашният немски зам.-посланик у нас счита следното: " През последните 30 години България имаше няколко шанса да се освободи от злокобното завещание на номенклатурата и да стане демократична, правова страна. Но тя ги пропиля всичките.
През 1989 година, по времето на Горбачов, България получи късмет за смяна, само че го пропиля. През 1991/92 при Филип Димитров Съюз на демократичните сили получи различен късмет, който също беше прахосан. Следващата опция беше през 1996/97, само че Иван Костов го проигра. Не бяха употребявани и следните моменти: приемането на страната в НАТО през 2004година и в Европейски Съюз през 2007 година. И уличните митинги през 2013/14 година против опита Делян Пеевски да бъде назначен за началник на ДАНС не доведоха до смяна. Решаващото във всички тези случаи беше неналичието на общественик. "
Шрамайер е на мнение, че подаването на оставки от Борисов и Гешев зависи от " устойчивостта, продължителността и интензивността на митингите. Но и те евентуално няма да имат различен избор. Срещу демократично мислещи хора не можеш да изпратиш армията. Главният прокурор зае ясна политическа позиция и атакува президента. Това не нарушава ли Конституцията? " А дипломатът зададе риторичния въпрос: " Дали в Германия би могло да се случи сходно нещо? "
Президентът Румен Радев, съгласно Шрамайер, " е вкаран в настоящата си роля инцидентно - поради безумната акция на Гешев ". Според него, досегашното ръководство на Радев се характеризира с " отдалеченост към Българска социалистическа партия и нападки против държавното управление, без профил, консистенция и някакви по-особени политически благоприятни условия ". Дипломатът вижда като водач по-скоро Христо Иванов от " Да, България " ".
Шрамайер показва скептицизъм по повод сюжетите за резултат от митингите заради " досегашните несполучливи опити за смяна ". " Дали България, в тази конюнктура на Балканите, може сама да се оправи с проблемите си? Остава вярата, че българите най-накрая са се поучили от опита си. Впрочем, в Белград също нещо се случва ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР