Производството в строителния сектор на целия Европейски съюз и в

...
Производството в строителния сектор на целия Европейски съюз и в
Коментари Харесай

Евростат отчита влошаване на строителството в ЕС и в еврозоната през октомври, но при солиден ръст в България



Производството в строителния бранш на целия Европейски съюз и в частност в еврозоната се сви през октомври, до момента в който строителството в границите на България означи стабилен напредък за пръв път от пет месец насам, демонстрират последни данни на Евростат.

Строителството в Европейски Съюз се намали през октомври с 0,7% по отношение на септември, когато се сви с 0,2 на 100, като това съставлява утежняване на производството в строителния бранш за трети следващ месец. В същото време строителството в еврозоната се сви с 0,4% след болнав напредък с 0,1% през предходния месец. Това съставлява най-слабо показване на строителната сфера в Европейски Съюз от януари насам и в еврозоната от март насам.

На годишна база строителството в еврозоната и в Европейски Съюз забави темпото си на напредък през октомври до 2,0% надлежно от 3,5% и от 2,9% през септември.

През октомври най-силен растеж в строителството на месечна база е регистриран в Словения (повишение с 8,5%), Унгария (с 5,9%), Словакия (с 5,7%), Чешката република (с 2,9%) и България (повишение с 1,8%), до момента в който най-солидно намаляване е записано в Швеция (спад с 2,1%), Обединеното кралство (с 1,6%), Германия (с 1,3%) и Румъния (с 1,3%). Лидер при експанзията в строителния бранш на годишна база е Унгария (ръст с цели 38,1%), следвана от Словения (с 29,5%) и Полша (с 18,0%), до момента в който най-солидно утежняване е отчетно в Румъния (понижение с 14,3%), следвана от Испания (спад с 1,2%).

Според същото изследване на Евростат обаче, строителството в България означи през октомври стабилен скок с 1,8% по отношение на предходния месец, когато се сви с 0,3 на 100. Това съставлява първо повишаване на строителството от три месеца насам и най-солиден напредък от март 2017-а година, когато беше регистриран напредък от 3,6 на 100.

На годишна база темпото на напредък на производството в строителния бранш на нашата страна се форсира внезапно до 10,1% (спрямо октомври 2016-а) от 6,1% през септември, отбелязвайки най-солиден напредък от май насам, когато строителството набъбна с 11,8 на 100 (най-силен напредък от юни 2015 година, когато се увеличи набъбна със 17,3 на сто).

По този индикатор България се подрежда на пето място по най-хубаво движение на напредък измежду останалите страни - членки на Европейски Съюз и съставлява трайно повишение на строителната бизнес интензивност от осем месеца насам, откакто през март строителството набъбна с 5,2% (спрямо март 2016-а), излизайки на положителна територия за пръв път от края на 2015-а година.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР