Производството в Индия на калъфи за iPhone се оказа доста

...
Производството в Индия на калъфи за iPhone се оказа доста
Коментари Харесай

Apple търпи много брак от производството в Индия


Производството в Индия на калъфи за iPhone се оказа много проблематично за Apple
(снимка: CC0 Public Domain)

Технологичният колос Apple се сблъска с непредвидени компликации при пренасяне на производството на своите устройства от Китай в Индия. Според медийни изявления, индийските реализатори на Apple не съумяват да създават артикули с нужното качество.

В момента за Apple е мъчно да се откаже от услугите на китайските си сътрудници. Компанията насища Индия с инженери и дизайнери от Съединени американски щати и Китай, с цел да наблюдават работата на локалните служащи и да подобрят нейното качество, отбелязва в обява по тематиката Файненшъл Таймс.

50% брак на калъфите за iPhone

Индийските заводи за съставни елементи за iPhone създават дефектни артикули. Повечето недоволства са за качеството на калъфите, което не дава отговор на стандартите на самата Apple и може да провокира въпроси даже измежду най-непретенциозните купувачи.

Индийски производител на калъфи за iPhone дава 50 % брак, заради нискоквалифицираните служащи, и може да са нужни месеци за поправяне на обстановката. Името на производителя не се оповестява. Известно е единствено, че заводът е в Хосур и е благосъстоятелност на компания, която е част от индийския конгломерат Tata.

Apple ще би трябвало да реши кое е по-изгодно за нея – да продължи рисковото съдействие с Китай и да получава високо качество или да се помири с брака в Индия и да не зависи от геополитиката и вътрешните китайски ограничавания.
още по темата
Ситуацията с качеството на продуктите на фабриката в Индия е ужасна даже по стандартите на китайски снабдител на смарт телефони от трето равнище. Буквално всеки втори калъф не дава отговор на стандартите и не може да бъде изпратен във фабриките на Foxconn, главният сътрудник на Apple в окончателното сглобяване на iPhone и други устройства с логото на ябълката върху калъфа. Това заплашва да наруши времето за сглобяване на нови iPhone устройства.

Случващото се в завода в Хосур въобще не е това, което Apple изисква от своите снабдители. Компанията се стреми към нулев брак, което значи, че индийската фабрика е длъжна да направи всеки калъф, който създава, изцяло съчетаем с условията на Apple, в случай че желае да получава поръчки.

Според източници на Файненшъл Таймс, управлението на завода е наясно със сериозността на обстановката и има намерение да усъвършенства уменията на своите служащи, като по този метод увеличи качеството на готовия артикул, само че това може да се проточи с доста месеци.

Кога тъкмо фабриката в Хосур ще се отърве от клеймото на фалшив производител, не е известно, както не е ясно дали Apple ще чака търпеливо това да се случи. Възможно е сега компанията да търси нов сътрудник измежду индийски реализатори, които могат да работят по-добре.

Защо Apple се реалокира в Индия

Apple се стреми да реалокира производството в Индия допустимо най-скоро, заради няколко аргументи, свързани с Китай. Първата е бързият напредък на китайската стопанска система и благосъстоянието на нейните поданици. Това е обвързвано с увеличение на разноските за труд, т.е. сглобяването на iPhone, iPad и други MacBook в Китай всяка година коства на Apple от ден на ден и повече.

Втората причина е геополитиката. Американската компания е доста подвластна от страната, с която държавното управление във Вашингтон води интензивна комерсиална война от пет години. Съединени американски щати се пробват да унищожат ИТ промишлеността в Китай, което засегна Apple – компанията искаше да купи флаш памети от YMTC, само че в този момент тя е под наказания, заради което не може да си разреши съвременно литографско съоръжение и като цяло да работи. Това докара до всеобщи съкращения.

Третата причина е продължаващата битка на китайските управляващи с ковид Covid-19. В останалия свят коронавирус рестриктивните мерки отпаднаха още през 2021 година, само че управляващите в Китай не престават с локдауните, които водят до прекъсване на производства.

Foxconn, която сглобява устройства на Apple, изпита всички „ прелести ” на тези ограничавания. Нейните служащи бяха принудени да прекарват нощите в предприятията, а някои принудително държани в общежития, като даже не им беше разрешено да отидат до хранителния магазин.

Работници, които се разбунтували и пробвали да избягат, са били хванати и бити. Все отново 20 хиляди служащи са съумели да изоставен работните си места. Компанията се опитваше да ги притегли назад с парични обезщетения, изначало нищожни, по-късно много огромни, само че на вятъра.

Твърдата политика на китайските управляващи във връзка с коронавирус рестриктивните мерки аргументи на Apple финансови загуби. Foxconn завърши четвъртото тримесечие на 2022 година със спад в приходите, заради разстройства в интервенциите – първият спад от четири години насам.

Бизнесът на първо място

Apple е на първо място огромен бизнес и задачата на всеки бизнес са парите. Тъй като не искаше да губи поради Китай, Apple реши да влага в Индия. Инцидентът със завода в Хосур евентуално не е единственият. За да не се случва това в бъдеще, Apple изпраща своите дизайнери и инженери от Калифорния и Китай във заводи в Южна Индия, с цел да образоват локалните поданици и да оказват помощ за образуване на производството.

Индия от време на време сервира на Apple и други изненади. Например, през декември 2020 година, в края на световната пандемия от ковид, служащите в индийския цех за сглобяване на смарт телефони на Wistron проведоха огромен безпорядък. Протестната акция, в която участваха към 2000 души, докара до съкращаване на заплатите – от Wistron месеци наред им плащаха суми, в пъти по-ниски от обещаните.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР