Производството на злато за полугодието е по-голямо от очакваното благодарение

...
Производството на злато за полугодието е по-голямо от очакваното благодарение
Коментари Харесай

"Дънди прешъс металс Челопеч" увеличава приходите си с 24% за полугодието

Производството на злато за полугодието е по-голямо от предстоящото с помощта на по-високото наличие на метал в зоните на рандеман

© Надежда Чипева Още по тематиката
Нов график на доставките свива приходите на " ДПМ Челопеч "

Печалбата на компанията за първото тримесечие на годината остава без смяна
3 май 2018
" Дънди прешъс металс " усилва облагата си 50%

Заради по-силните резултати през 2017 година златодобивната компания е платила повече концесионни такси
18 фев 2018 Увеличено произвеждане и по-високи финансови резултати регистрира златодобивното сдружение " Дънди прешъс металс Челопеч " за първите шест месеца на 2018 година Това излиза наяве от доклада на канадския притежател Dundee Precious Metals. Към средата на годината създаденият медно-златен концентрат в българското дружество нараства със 7%, а приходите се покачват с 24% с помощта на по-високите цени и по-голямото наличие на метали в концентрата, който сдружението създава като краен артикул. Това е и повода DPM да ревизира общата си годишна прогноза нагоре.

Производство

През първите шест месеца на 2018 година " ДПМ Челопеч " е произвела 7% повече меден концентрат, в сравнение с за същия интервал на предходната година, като количеството е достигнало 50.5 хиляди тона. Малко нарастване има и при творби пиритен концентрат - 127.2 хиляди тона.

Съдържанието на злато медния концентрат се е повишило със 7% до 75.6 хиляди тр.у., това на мед - с 6% до 17.8 млн. фунта, а това на сребро - с 3% до 99.1 хиляди тр.у. Основната причина за растежа е по-високото наличие на метал в рудата. Съдържанието на злато в пиритния концентрат се е нараснало с 3% за полугодието до 30 хиляди тр.у. основно поради по-големите създадени количества.

Общото произвеждане на злато през първите шест месеца на 2018 година е по-голямо от предстоящото с помощта на по-високото наличие на злато в зоните на рандеман и по-голямото количество платим метал извлечен от добитата руда, което е повода канадската DPM да увеличи годишната си прогноза за произвеждане на злато.

Успоредно с растежа в производството доставките на меден концентрат към клиенти също са нарастнали, като изключително огромно е нарастването през второто тримесечие (56%). Причината за това е графикът на доставките, поради който през първите три месеца компанията означи 12% спад на годишна база. Общо за шестмесечието сдружението е доставило 11% повече меден концентрат и 13% повече пиритен концентрат.

Финансови резултати

Приходите на " ДПМ Челопеч " за първото полугодие се усилват с 22.9 млн. $ до 117.9 млн. $. Коригираната облага преди лихви, налози и амортизации (EBITDA) нараства с 14.3 млн. $ към средата на 2018 година по отношение на същия интервал на миналата година. Основната причина за това са по-високите цени на металите и по-голямото наличие на злато и мед в продадения концентрат. Частичен отрицателен резултат е оказало повишаването на еврото по отношение на $, се показва в доклада на DPM.

Заради мощните резултати на българското сдружение общо приходите на DPM се усилват със 17.5% до 189.8 млн. $, а поправената EBITDA се покачва с 14.3% до 51.1 млн. $. Освен предприятието в Челопеч канадската компания има и металургичен цех в Намибия. В развой на създаване е и втори минно-преработвателен комплекс в България - край Крумовград, който би трябвало да проработи до края на тази година. Инвестицията се прави оценка на 164 до 168 млн. $, като към средата на годината към този момент са вложени 111.6 млн. $. Със старта на плана DPM чака производството на злато и оперативните парични потоци доста да се усилят през 2019 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР