Производството на TSMC ще привлече в Аризона още 20 тайвански

...
Коментари Харесай

Десетки тайвански компании ще последват TSMC в Аризона


Производството на TSMC ще притегли в Аризона още 20 тайвански компании
(снимка: Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited)

Решението на TSMC да построи цех за произвеждане на 5-нанометрови чипове в Аризона, Съединени американски щати, притегля към щата повече от 20 тайвански софтуерни компании, съгласно източници от промишлеността.

До 2024 година TSMC, най-големият производител на чипове по контракт, би трябвало да пусне в употреба оборудването за 5-нм артикули, което ще бъде най-модерното отвън Тайван, отбелязва Nikkei Asian Review.

Властите на Аризона настояват, че 20 тайвански компании, част от екосистемата от снабдители на TSMC, имат намерение да влагат в стопанската система на щата.

Наскоро губернаторът на щата Дъг Дюси посети Тайван, където се срещна освен с висшето политическо управление на острова, само че и с представители на TSMC и други компании, които демонстрират интерес към разширение на наличието си в Аризона.
още по темата
Основното индустриално оборудване за новата фабрика на TSMC в щата към този момент е в развой на създаване, единствено две години след оповестяване на желанието на тайванския чипмейкър да строи в Съединени американски щати, посочи губернаторът.

Бизнес връзките сред Аризона и Тайван се развиват в продължение на доста десетилетия. Така да вземем за пример, водачи от Военновъздушни сили на Тайван се образоват във военната база Финикс през последните над 25 години.

Губернаторът предизвести, че TSMC ще се сблъска с дефицит на дипломиран личен състав, когато търси служащи за новото си оборудване в Аризона. Но съгласно него, този проблем не е характерен за щата, а е присъщ за сегашния стадий от развиването на световната полупроводникова промишленост.

Миналата година търговията сред Аризона и Тайван доближи 1,92 милиарда $, като повече от 100 тайвански компании вложиха в стопанската система на щата. За съпоставяне, търговията на Аризона с С Южна Корея възлиза на 882 милиона $ през 2021 г.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР