Производството на стъклените коледни играчки в България все още е

...
Производството на стъклените коледни играчки в България все още е
Коментари Харесай

В Добрич пазят традицията за производство на стъклени играчки за елха

Производството на стъклените коледни играчки в България към момента е съхранено - в дребен завод в Добрич. В работилничката творят единствено възрастни хора, научили занаята от 80-те години на предишния век. От всеобщо преди години производството на стъклени играчки за елха през днешния ден към този момент е станало бутиково.

Георги Керанов отваря своя завод за стъклени играчки в квартал Рилци преди години, когато водещ цех в Добрич прекратява работата си за направа на коледни декорации:

" От 1985-та година се занимавам с това произвеждане. Опитахме с пластмаса, обаче пластмасата не върви и минахме отново на остарялата традиция ", изясни Керанов.

Работничките в цеха споделят, че е тъпо, че да няма на кого да предадат занаята си: „ За един-два месеца не може да се научи човек. Жалкото е, че няма млади, които да наследят този поминък “.

Коледна работилничка за декорация от естествени материали проведоха в Архитектурно-етнографския музей навън „ Стария Добрич “ в добруджанския град

Събитието се организира за втора поредна година. Всички участници имаха опцията да изработят свои украси и сурвакници от рециклирани материали, вълна, лозови, орехови и брезови клончета, панделки и други.

Кафенето в „ Стария Добрич “ от години се е трансформирало в средище за културни прояви, споделя собственичката му Валя Добринчева:

" Миналата година положихме основата на правенето на работилници. Това е съществена част от нашата културна стратегия. Дойдоха и деца, пристигнаха и възрастни. Работят дружно, тъй като по този начин се получава най-добре ".

Традициите на Коледа би трябвало да се съблюдават, а природата дава задоволително материали за направата на декорация, споделят участниците в работилничката:

„ Природата ни дава извънредно доста независимост да творим “.

„ Можем да сътворим някои доста красиви неща, с които можем да украсим дома си “.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР