Производството на петрол в САЩ ще бъде още по-голямо от

...
Производството на петрол в САЩ ще бъде още по-голямо от
Коментари Харесай

ОПЕК пак повиши прогнозите си за американското производство на петрол

Производството на нефт в Съединени американски щати ще бъде още по-голямо от плануваното в идните години. Това планува Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) в своя годишен отчет, оповестен през днешния ден, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция. В него се предвижда чист напредък на световното търсене на черно злато в дълготраен аспект.

Световното предложение на втечнени въглеводороди - нефт, полутечен природен газ и други - би трябвало да нарасне от 98,4 милиона барела нефт дневно през актуалната година на 104,7 милиона барела нефт дневно през 2023 година и да доближи 111,9 милиона барела нефт дневно през 2040 година, съгласно отчета.

Тези прогнози са малко по-големи спрямо прогнозите на ОПЕК от предходната година. Разликата идва от упования динамизъм в производството на черно злато в страните, които не са членки на картела, на първо място Съединени американски щати.

Предлагането от страна на страни, които не са част от ОПЕК, се чака да се усили от 8,6 милиона барела нефт дневно на 66,1 милиона барела нефт дневно до 2023 година поради по-значимото търсене и по-високите цени на петрола, се отбелязва в отчета.

При все това производството от тези страни би трябвало да доближи пик едвам в края на 20-те години на века, което ще разреши на добива на недопечен нефт в някои страни от картела, при който ще има наклонност за спад в средносрочен проект, да тръгне нагоре пламенно.

По отношение на търсенето, макар подема в бранша на електрическите автомобили и политиките за преход към чисти сили, международното търсене на нефт ще продължи да нараства, планува ОПЕК. То би трябвало да скочи от 97,2 милиона барела дневно тази година на 104,5 милиона барела дневно през 2023 година, а след това на 111,7 милиона барела дневно през 2040, се споделя в отчета. Това е малко повече от упованията в отчета на картела от предходната година.

Но ритъмът в повишаването на търсенето ще се забави мощно сред 2035 година и 2040 година поради развиването на електрическите транспортни средства и напъните в региона на енергийната успеваемост.

Преди всичко картелът вижда развиване на нещата, което контрастира според от районите в света. Жаждата за черно злато в нововъзникващите пазарни стопански системи ще се усили мощно с демографския напредък, експанзията на междинната класа и на стопанската система им. А от началото на 20-те години на сегашния век търсенето на нефт в страните от Организацията за икономическо развиване и съдействие ще намалее. Но до 2040 година петролът ще си остане първата употребена сила, преди природния газ и въглищата.

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР