Производството на опиумен мак в Афганистан, който преди беше най-големият

...
Производството на опиумен мак в Афганистан, който преди беше най-големият
Коментари Харесай

ООН: Предлагането на опиумен мак в Афганистан спадна с 95%

Производството на опиумен мак в Афганистан, който преди беше най-големият снабдител в света, спадна фрапантно, откакто на опиати предходната година. Това излиза наяве през днешния ден от отчет на Организация на обединените нации, оповестява " Ройтерс ".

Службата на Организация на обединените нации по опиатите и престъпността (UNODC) заяви, че развъждането на опиат е спаднало в цялата страна до едвам 10 800 хектара през 2023 година от 233 000 хектара през миналата година, което понижава предлагането с 95% до 333 тона.

Това оказва напън върху фермерите в страната, тъй като там множеството хора зависят от селското стопанство и цената на износа на мак на моменти надвишава цената на всички публично изнесени артикули, твърди UNODC.

Резкият спад може да има съществени последствия за стопанската система в страна, където към две трети от популацията към този момент се нуждае от филантропична помощ, гласи отчета.
 Талибаните в Афганистан оповестиха война на опиумния мак
Талибаните в Афганистан оповестиха война на опиумния мак

Започва акция за заличаване на маковите насаждения

" През идващите месеци Афганистан има остра потребност от мощни вложения в устойчиви средства за прехранване, с цел да даде на афганистанските фермери благоприятни условия надалеч от опиума ", сподели Гада Уали, изпълнителен шеф на UNODC, по време на изказване. " Това съставлява действителна опция за надграждане към дълготрайни резултати против противозаконния пазар на опиат и вредите, които той предизвиква както на локално, по този начин и на международно равнище. "

Според UNODC голямото стесняване на доставките от Афганистан, за който се счита, че доставя към 80% от международния незаконен опиат, може в последна сметка да докара до спад в използването на опиат в интернационален проект , само че също по този начин рискува да ескалира световната приложимост на други възможности като фентанил или синтетични опиоиди.

Върховният нравствен водач на талибаните забрани развъждането на опиати през април 2022 година, а вътрешното министерство съобщи, че ще унищожи всички останали посеви. Според специалисти по време на предходното си ръководство талибаните не разрешиха развъждането на мак през 2000 година, защото търсеха интернационална легитимност, само че се сблъскаха с социална реакция,

В доста от провинциите, където талибаните исторически са имали високи равнища на поддръжка, като южен Хелманд, се е отглеждал доста опиев мак. UNODC съобщи, че доста фермери са минали към развъждане на пшеница, само че това води до по-ниски доходи, от тези от мака.
 Как Пакистан възнамерява да експулсира над 1 милион афганистанци
Как Пакистан възнамерява да експулсира над 1 милион афганистанци

Пакистан разгласи крайния период в сряда на 3 октомври, давайки на повече от милион души към четири седмици да се реалокират.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР