Производството на кокаин започва да се промъква в Централна Америка,

...
Производството на кокаин започва да се промъква в Централна Америка,
Коментари Харесай

Наркокартели тестват Централна Америка за производство на кокаин

Производството на кокаин стартира да се промъква в Централна Америка , което евентуално го приближава до Съединените щати и основава нов риск за сигурността в района , оповестява " Ройтерс ".

В Гватемала откриха поле с кокаин за първи път през май тази година, откакто преди този момент бе открит имот в Хондурас предходната година и още два в Хондурас тази година.

" Ние се стремим да направляваме нашата територия, само че е доста мъчно да изкореним тези дейности ", разяснява Хайме Куинтанила, началник на отдела за битка с опиатите в Хондурас. Четирите открити имота с кокаин са общо 50 хектара и са нищо в съпоставяне със 171 000 хектара в Колумбия предходната година.

Хондурас и Гватемала, дружно с Ел Салвадор, са измежду най-бедните и най-опустошени от банди страни в Северна и Южна Америка. Масовата миграция от района към Съединените щати основава и напрежение с президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

Куинтанила разяснява, че полетата за култивирани в Централна Америка, са изследвания от картели , с цел да проучат опциите за икономисване на транспортни разноски и да понижат риска от пренасяне на производството от Колумбия или други огромни страни , произвеждащи кокаин като Боливия и Перу.

" Това ще продължи ", изяснява чиновник от гватемалската полиция и добавя, че откриването на полета в Гватемала е мъчно, където някои планински региони едвам са картографирани.

Анонимен сигнал и 10-часов преход през гватемалската джунгла , са били нужни на полицията да открие 75 000 растения кока през май на по-малко от хектар земя в регион, прочут като Алта Верапаз.

Правителството на Гватемала отхвърля коментар за находките от кока, отхвърлят и посолствата на Съединени американски щати в Хондурас, Гватемала и Ел Салвадор.

Алта Верапаз е парещ и мокър район кръстосан от планини с височина до 2500 метра , сходно на Андите в частта им в басейна на Амазонка, където култивацията на кока е най-разпространена.

В Хондурас и Гватемала липсват средства, измъчвани са от корупция и са с дребен опит в следенето на кокаин, като огромните недостъпни терени земя в двете страни са идеални за трафикантите на опиати, търсещи нови места и скривалища.

" Колумбия има екипи, които се движат из страната ... и закони за ограничение на вноса и комерсиализирането на химически прекурсори , нужни за преобразуването на листата от кока в кокаин. В Хондурас нямат нищо от това ", разяснява Джеймс Баргент, анализатор в " Криминал Инсайт ", фондация, която проучва проведената престъпност.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР