Производството на електроенергия продължава да държи положителни нива. Потреблението на

...
Производството на електроенергия продължава да държи положителни нива. Потреблението на
Коментари Харесай

Производството и потреблението на ток нарастват, износът спада до 44.76 %


Производството на електрическа енергия продължава да държи позитивни равнища. Потреблението на ток също бележи повишаване, само че износът към средата на месец април 2019 година по отношение на същия интервал на миналата година продължава да спада. Много висок е негативният дял, който се следи при присъединяване на водноелектрическите централи (ВЕЦ). Значителна смяна се следи и при присъединяване на възобновимите енергийни източници (ВЕИ) в преносната мрежа, изключително спрямо данните отпреди седмица. Това сочат оперативните данни на Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО) за енергийния баланс на страната за интервала от 1 януари до 14 март тази година, по отношение на същия интервал на миналата година.

Производството на електрическа енергия за времето от началото на годината до първите 14 дни на месец април е в размер от 14 446 933 MWh. За съпоставяне за същия регистриран интервал на предходната година то е било он порядъка на 13 777 427 MWh. Увеличението, съгласно изчисленията на систематичния оператор е (плюс) 4.86 %.

Потреблението на ток, което през предходните два отчетни интервала на актуалната година приключи с негативни данни, в този момент още веднъж е позитивно. Нарастването не е доста и по всяка възможност анализите в бъдеще ще покажат, че се дължи главно на по-студеното време. Ако за интервала от 1 януари до 14 април 2018 година потреблението на електрическа енергия е било в размер от 12 431 963 MWh, то в този момент е малко по-високо – 12 499 30 MWh. Увеличението е от (плюс) 0.54 %.

Износът на електрическа енергия обаче, както и при предходните отчетни интервали продължава да спада. В началото на годината данните за растеж бяха учудващо високи, само че в този момент по-тревожен е бързият спад, като за следващ регистриран интервал той е от порядъка на към 10 %, макар че остава позитивен. Ако за времето от началото на годината доникъде на април предходната година износът на електрическа енергия е бил в размер от 1 345 464 MWh, то за същия интервал на актуалната година е от порядъка на 1 947 630 MWh, като нарастването е (плюс) 44.76 %. Само преди седмица обаче бе регистриран растеж от 53.24 %.

Участието на базовите централи и през сегашния регистриран интервал остава позитивно. Спрямо сравнявания интервал на предходната година то е (плюс) 9.69 %. За съпоставяне, в случай че от януари доникъде на април 2018 година присъединяване на базовите централи е било от 1 418 619 MWh, то за същия интервал на тази година то нараства до 12 524 559 MWh.

Затова пък смяна се следи при каузи на ВЕИ изключително в преносната мрежа, само че несъмнено и в разпределителната. За посочения относителен интервал на тази година присъединяване на ВЕИ в преносната мрежа е от порядъка на 373 126 MWh, по отношение на 367 515 MWh, което е растеж (плюс) от 1.53 %. Само преди две седмици регистрираният растеж в процентно изражение при ВЕИ в преносната мрежа бе от порядъка на осем %, което по всяка възможност още веднъж е обвързвано с климата. В частност този сегашен позитивен, само че слаб растеж се дължи като на вятърните (плюс 1.53 %), по този начин и на фотоволтаичните (плюс 12.90 %) мощности, до момента в който биомасата както и преди остава негативна (минус 18.06 %).

Участието на ВЕИ в разпределителната мрежа за сравнявания регистриран интервал от началото на януари доникъде на април остава позитивно и е от порядъка на 528 582 MWh, по отношение на 447866 MWh през предходната година. Това е нарастване от (плюс) 18.02 %. Това в частност се дължи на присъединяване както на вятърните (плюс 17.75 %), по този начин и на фотоволтаичните мощности (плюс 24.57 %). За следващ регистриран интервал делът на биомасата остава негативен (минус 4.42 %).

Изненадата със мощния спад на Водноелектрическа централа продължава. За съпоставяне, в случай че през времето от началото на януари доникъде на април предходната година присъединяване на Водноелектрическа централа е било в размер от 1 543 427 MWh, то за сравнявания интервал на тази година спада до 1 020 666 MWh. Отрицателният дял остава доста висок и към този момент доближава минус 33.87 %.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР