Производството на електроенергия от въглища, ТЕЦ-овете на въглища са изключително

...
Производството на електроенергия от въглища, ТЕЦ-овете на въглища са изключително
Коментари Харесай

Петкова: България ще разчита на производството на ТЕЦ-овете на въглища до 2030 г. с хоризонт до 2050 г.


" Производството на електрическа енергия от въглища, ТЕЦ-овете на въглища са извънредно значими за енергийната сигурност на България. Ние доста ясно в интегрирания си проект сме показали, че ще разчитаме на този вид производители на сила до 2030 година с небосвод 2050 година Имаме доста учредения да се борим за нашите въглищни централи и ние го вършим, тъй като те работят първо с лигнитни въглища, които са локален енергиен запас, което е значимо за енергийната сигурност на страната. Отделно, доста мъчно в енергетиката могат да бъдат сменени за къс интервал съществени базови мощности. Така че имаме доста съществени причини в тази посока и неслучайно в нашия народен интегриран проект ние сме заложили, че ще разчитаме на този вид централи до 2030 с небосвод до 2050 година " Това кза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в утринния блок на ТВ Би Ти Би.

Министърът отхвърли опцията за „ обричане на района “, като напомни, че директивата, определяща активността на сходни огромни горивни съоръжения планува опция за дерогация от повишените условия. Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ към този момент има безсрочна дерогация, сподели тя.

Петкова напомни, че през предходната година разноските за излъчвания на централата са 360 млн. лева, като удостовери от дълго време известният факт за негативните й финансови резултати. Разбира се, тя се базира на цената на излъчванията, скочили от 8 до 25 евро за звук. „ Отрицателни са резултатите на компанията. Основната причина са тези разноски за излъчвания. Разходите за излъчвания се повишиха извънредно доста през предходната година и в случай че през януари 2018 година те бяха 8 евро, през месец септември доближиха до 25 евро “, сподели Петкова.

Енергийният министър разяснява и проблема с отхвърли на Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ от извоювания търг за леден запас, стихотворец след това от Топлоелектрическа централа „ Варна “. Както изясни министърът, това се е наложило поради „ застрашеност “ на електроенергийната система на България.

„ На първо място няма непринудено отричане от Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “. Тук става въпрос за едно разстройване в електроенергийната система (ЕЕС), което беше настъпило на 17 март 2018 година „ сподели министърът. По думите на Петкова поради това разстройване, ЕЕС в България е била застрашена, а НЕК е трябвало също да обезпечи и своите доставки за контролирания пазар.

„ На „ Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ оставаше за доста къс интервал оставаше доста къс интервал за приключването й на контракта за леден запас, само че нямаше по какъв начин да обезпечава по едно и също време и леден запас и електрическа сила за бита. Беше наложена нужда, обвързвана с енергийната сигурност на страната “, сподели Петкова. Министърът изясни също по този начин, че има условия на ЕСО за присъединяване на дадена централа за леден запас, надлежно би трябвало да има лицензи от КЕВР, позволение от Министерство на околната среда и водите и прочие

„ Квотата за леден запас се дефинира от министъра на енергетиката. Това е негов ангажимент по закон и този леден запас се дефинира на база на информация, която ЕСО дава с оглед нуждата на ЕЕС. Само да кажем, че това не е деяние, което някой от нас прави просто тъй като желае да има подобен леден запас. Това е условие на ENTSO-E, обвързвано с енергийната сигурност на всяка една страна. И по тези политики на ENTSO-E студеният запас би трябвало да покрива опцията да бъде заместена съществена базова единична мощ в електроенергийната система на страната, какъв то за България е АЕЦ „ Козлодуй “, т.е. 1040 МВт. “, изясни Петкова. Министърът на енергетиката бе безапелационна, че този отвод от студеният запас се е наложил, поради нуждата точно „ да се обезпечи електрическа сила за контролирания пазар “. „ Това са обстоятелствата. Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ глух по какъв начин да има ангажимент за студения запас и за контролирания пазар “, сподели Петкова.

Тя разясни още, че студеният запас избран предходната година е 650 МВт годишно при норма от 1040 МВт. „ Разходите на ЕСО за леден запас за предходната година бяха към 57 млн. лв.. Тази година чакаме КЕВР да дефинира цената. Защото тази цена за студения запас се дефинира от регулатора “, добави тя.

Без леден запас не може да се подсигурява енергийната сигурност на страната, съобщи изрично министърът на енергетиката.
В отговор на въпрос за Топлоелектрическа централа „ Варна “, Петкова разясни смисъла на централата за електроенергийната сигурност на страната като цяло и мина в резюме през случилото се към централата през последните години от техническа позиция, като съобщи, че „ Топлоелектрическа централа Варна “ работи, дава леден запас и е задействана да даде несъмнено количество електрическа сила “.

„ Работата на министъра на енергетиката е да се грижи за енергийната сигурност на страната. Що се отнася до собствеността в обособените енергийни предприятия, то това не е в моите пълномощия “, сподели още Петкова в отговор на питането на водещия за присъединяване на Ахмед Доган в собствеността на Топлоелектрическа централа „ Варна “. „ Важни са хората, които ще бъдат назначени да ръководят подобен бизнес, те да имат нужните познания и компетентности. Що се отнася до притежателите няма сходно условие, само че що се отнася до хората, които ще ръководят подобен вид сдружения би трябвало да имат и познания и умения и подготвеност “, добави Петкова.

Министърът на енергетиката съобщи изрично, че с цел да може да работи сходна мощ в електроенергийната система на страната „ би трябвало да дава отговор на всички нужни механически условия. Нали не допускате, че ЕСО ще пусне сходен вид мощ ще бъде въведена в ЕЕС, без да дава отговор на условията? “, попита Петкова и изясни, че централата е предходна през съответните тествания от 72 часа и се обезпечава настоящ надзор от страна на ЕСО върху всяка една мощ в страната.

Министърът на енергетиката разяснява и плана за АЕЦ „ Белене “, като напомни, че страната ни ще взе участие с апортна вноска, а условията към стратегическите вложители са на пазарен принцип. Крайният период за подаването на поръчките за присъединяване са със период 19 август.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР