Производството на български храни бележи ръст през 2018 г.Желаем в

...
Производството на български храни бележи ръст през 2018 г.Желаем в
Коментари Харесай

Румен Порожанов: Започваме кампания в подкрепа на българските производители

Производството на български храни бележи растеж през 2018 година

„ Желаем в този месец и половина до Коледа да подчертаваме върху нашите достижения, върху българското земеделско произвеждане и българските храни. Целта е да надградим постигнатото, с цел да може да продължим по верния път. “ Това сподели министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на кръгла маса, с която се даде старт на акция в поддръжка на производителите на български храни под мотото „ Аз поддържам българските производители, поддържа ги и ти “, оповестиха от министерството на земеделието, храните и горите.

Във връзка с вложенията, които са направени и модернизацията на предприятията, България към този момент има един добър опит като земеделска и производителка на храни страна, сподели министър Порожанов.

Положителна наклонност се следи с растеж в производството на бели и червени меса.

Само за първите 8 месеца на тази година, съпоставени с 8-те месеца на предходната година има нарастване при производството на бели меса с 18.4%, на алените меса – 7.6%. Същата наклонност се отнася и за потреблението на подготвени млечни артикули и яйца. Делът на българското произвеждане в общото ползване при киселото мляко, кравето сирене, кашкавала и яйцата е към или над 90%. За интервала януари-август 2018 година се резервира наклонността на нарастване на размера на създадените млечни артикули, като максимален растеж бележи производството на пресни млека (40%) и сирена (33%).

Същевременно производството на имитиращи артикули с растителни мазнини понижава

с към 17%, откакто се започнаха измененията в нормативната уредба и възбраната за потреблението им в млекопреработвателните предприятия, акцентира министърът. По предварителни данни за първите 6 месеца на тази година износът на селскостопански артикули, където се включват и храните, нараства с 13,5% по отношение на 2017 година и доближава 1,9 млрд евро. По думите на Румен Порожанов упованията са износът да надвиши 4 млрд евро.

Той заяви, че е направено изследване в 5-те най-големи хранителни вериги в страната за това какъв е делът на българските и вносните хранителни артикули и резултатите демонстрират, че има забележителен растеж в продажбата на български артикули. В дребните хранителни магазини от фамилен вид българските артикули също доминират.

„ Делът на самун и хлебни произведения от българските производители в огромните хранителни вериги е сред 77% и 100%.

В една от тях се продават единствено български хлебни произведения. По отношение на деликатесите и саламите съотношението е сред 55 и 80 на 100, а при млечните артикули то е сред 57% и 75%. При сертифицираните български биопродукти се вижда сериозен растеж през последната година, като една от веригите заявява растеж от над 167% “, уточни министър Порожанов.

Над 2 милиарда лева годишно се отделят за поддръжка на земеделските стопани. Министър Порожанов акцентира, че финансирането за идната година в област земеделие ще бъде уравновесено сред всички браншове.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР