Производството на автомобилни части и създаването на софтуер изместиха текстила

...
Производството на автомобилни части и създаването на софтуер изместиха текстила
Коментари Харесай

Авточастите и софтуерът изместиха текстила в родната индустрия

Производството на автомобилни елементи и основаването на програмен продукт изместиха текстила и други обичайни браншове при износа ни. Това са и двата бранша, които основават най-високите равнища на добавена стойност у нас.

Около 170 компании, произвеждащи елементи и системи за главните автомобилни производители, основават 4% от Брутният вътрешен продукт и генерират претовареност за над 40 000 души у нас.

Оборотът на услугите в бранша на осведомителните и информационните технологии в България се е нараснал с 300% за последните 7 години и доближава 2,5 милиарда евро. По данни на европейската статистическа организация Евростат брутната добавена стойност на ИКТ бранша е на стойност 1,14 милиарда евро и нараства стабилно. По последни данни в бранша са заети към 51 000 души, като броят им нараства със 7% спрямо миналата година.

Представители на интернационалния авто отрасъл към този момент смятат България като незаобиколим фактор на пазара, разяснява зам.-министърът на стопанската система Лъчезар Борисов пред „ Монитор “. „ Бъдещето на автомобилния бранш не може да мине без осведомителните технологии, а ние имаме и двата и те се развиват доста ускорено “, добави Борисов и посочи, че досега планове на стойност 800 млн. лв., създаващи близо 13 000 работни места, са сертифицирани по Закона за поощряване на вложенията и са подкрепени от Министерството на стопанската система.

През 2017 година износът ни надвишава 52 милиарда лв., като по отношение на 2016 година нараства с 11%. Основната причина е, че поръчките към наши български компании порастват поради положителното икономическо развиване на главните ни търговски сътрудници в Европейски Съюз, разяснява Цветан Симеонов, ръководител на Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Германската стопанска система продължава да е мотор на целия Европейски Съюз – брутният вътрешен артикул там е повишен с 2,2% през 2017 година и това е най-големият напредък за страната от 2011 година насам. Германия е най-големият пазар за български артикули. За 2017 година износът на България към страната е 5,6 милиарда лв., което е с 800 млн. лв. повече по отношение на 2016 година, а да не забравяме, че и тогава също имахме висок растеж по отношение на 2015 година, сподели Симеонов и добави, че сходна е обстановката и във Франция и Италия.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР