Производството , износът, делът на базовите централи и участието на

...
Производството , износът, делът на базовите централи и участието на
Коментари Харесай

Делът на ВЕЦ от началото на годината към края на март спада значително – до минус 25.67 % спрямо същия период година по-рано


Производството, износът, делът на базовите централи и присъединяване на възобновимите енергийни източници (ВЕИ) в преносната и разпределителната мрежи за времето от началото на тази година към 24 март остават позитивни. Очаквано потреблението към този момент стартира да отбелязва негативни стойности. Много висок негативен дял обаче се регистрира при присъединяване на водноелектрическите централи (ВЕЦ). Това излиза наяве от оперативните данни на Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО) за енергийния баланс на страната за интервала от 1 януари до 24 март 2019 година, по отношение на същия интервал година по-рано.

Производството на електрическа енергия за времето от началото на годината до 24 март тази година нараства с 5.34 % до 11 874 104 MWh по отношение на същия интервал година по-рано. Тогава то е било в размер от 11 272 097 MWh. Скокът не е по този начин висок както в по-ранни отчетни интервали, само че за последните дни на първото тримесечие той остава много впечатляващ.

Потреблението на електрическа енергия, при което до преди седмица към момента се отчитаха позитивни данни към този момент минава в негативната повърхност. Разбира се, в тази ситуация би трябвало да се регистрира климатичния фактор, а дали и какво е смисъла на стопанската система ще стане ясно след много по-съществен разбор след месеци. Както сочат данните, в случай че през сравнявания интервал на предходната година потреблението е било в размер от 10 347 901 MWh, то за актуалната то е от порядъка на 10 313 715 MWh. Спадът не е забележителен и е едвам (минус) 0.33 %, като оттук насетне зависи в коя от посоките ще се движи индикатора.

Износът на електрическа енергия към момента резервира положително позитивно равнище. Увеличението от началото на годината към 24 март, по отношение на същия интервал на 2018 година е (плюс) 68.84 %. За съпоставяне, в случай че през регистрирания интервал предходната година износът на електрическа енергия е бил в размер от 924 196 MWh, то през актуалната нараства до 1 560 389 MWh.

Висок позитивен растеж се регистрира и при каузи на базовите централи. Така да вземем за пример, в случай че през сравнявания интервал на предходната година размерът на присъединяване на базовите централи е бил от порядъка на 9 543 985 MWh, то през времето от първи януари до двадесет и четвърти март той нараства до 10 312 908 MWh. Това е покачване от (плюс) от 8-06 %.

Делът на възобновимите енергийни източници (ВЕИ) в преносната и разпределителната мрежи при започване на третото десетдневие на месец март остава стабилно позитивен. Разбира се, с изключение на присъединяване на биомасата, което за следващ интервал продължава да е негативно.
За времето от 1 януари до 24 март 2019 година присъединяване на ВЕИ в преносната мрежа нараства (плюс) с 8.16 % до 307 189 MWh, по отношение на 284 019 MWh за същия интервал година по-рано. В частност това се дължи на вятърните централи, при които се регистрира позитивен растеж от 8.30 %, а също и на фотоволтаичните мощности, чийто дял пораства доста – плюс 26.48 %. Биомасата резервира много висок негативен дял – минус 19.39 %.
Много по-съществен растеж се регистрира при присъединяване на ВЕИ в разпределителната мрежа. Ако през сравнявания интервал година по-рано присъединяване на ВЕИ в преносната мрежа е било от порядъка на 333 116 MWh, то в този момент се покачва до 428 185 MWh или растеж (плюс) от значителните 28.54 %. В частност това се дължи както на доста мощното присъединяване на вятърните (плюс 30.43 %) и фотоволтаични (плюс 37.32 %) мощности. Както и при преносната мрежа и тук присъединяване на биомасата остава негативно – минус 5.69 %.

Значително се усилва негативното присъединяване на водноелектрическите централи и няма по какъв начин още веднъж да не се обърне внимание на климатичния фактор. Спадът към този момент е доста висок – минус 25.67 %. За съпоставяне, в случай че през времето от първи януари до 24 март предходната година присъединяване на Водноелектрическа централа е било в размер от 1 110 977 MWh, то в този момент спада до 825 822 MWh. Леко усъвършенстване може да има през идващите месеци, само че въпреки всичко негативният дял е толкоз огромен, че надали отплата може да има в един релативно къс интервал.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР