Производството им е от стратегически интерес за икономикатаПроизводството на батерии

...
Производството им е от стратегически интерес за икономикатаПроизводството на батерии
Коментари Харесай

ЕС ще вложи милиарди в проекти за батерии

Производството им е от стратегически интерес за стопанската система

„ Производството на акумулатори в Европа е от стратегически интерес за нашата стопанска система и общество ”, съобщи Маргрет Вестагер, европейски комисар по въпросите на конкуренцията в Европейската комисия
(снимка: Европейска комисия)

Европейската комисия утвърди отпущането на 3,2 милиарда евро (приблизително 3,53 милиарда долара) държавна помощ за редица планове, свързани с проучвания и разработки на новаторски решения в региона на батериите, заяви Ройтерс.

Финансиране ще получат планове, осъществени в Белгия, Финландия, Франция, Германия, Италия, Швейцария и Полша. Очаква се 3,2-те милиарда евро държавно финансиране да бъдат допълнени с 5 милиарда евро от частни вложители.

„ Производството на акумулатори в Европа е от стратегически интерес за нашата стопанска система и общество, заради капацитета във връзка с подвижността и чистата сила, основаването на работни места, устойчивостта и конкурентоспособността ”, съобщи Маргрет Вестагер, датски политик, понастоящем европейски комисар по въпросите на конкуренцията в Европейската комисия.
още по тематиката
По нейните думи, утвърдената помощ ще обезпечи осъществяването на тази значима задача без прекалено нарушение на конкуренцията. Всички планувани планове по програмата би трябвало да приключат до 2031 година

Представители на Европейската комисия акцентират, че програмата ще се ползва в „ амбициозни и рискови ” проучвания и разработки по цялата верига от производството на акумулатори.

Предвиждат се проучвания в области като добиване и преправка на първични материали, произвеждане на химически съединения, създаване на акумулаторни кафези и модули, както и консолидираното им в интелигентни системи. Ще бъдат осъществени и няколко плана за утилизация и преработване на употребявани акумулатори.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР