Производството и продажбите на дребно в Китай нарастват с по-бързи

...
Производството и продажбите на дребно в Китай нарастват с по-бързи
Коментари Харесай

Китай показва признаци на стабилизиране, но перспективите остават мрачни

Производството и продажбите на дребно в Китай нарастват с по-бързи от предстоящото темпове през август, само че спадът на вложенията в засегнатия от дълбока рецесия бранш на недвижимите парцели заплашва да провали множеството ограничения за поддръжка, които стабилизират ненапълно някои елементи от разтърсената стопанска система.

Китайските законодатели, написа Reuters, са изправени пред сложната задача да се опитат да съживят растежа след късия напредък след края на пандемията на фона на трайната уязвимост на основния бранш на недвижимите парцели, нестабилната валута и слабото международно търсене на промишлени артикули.

Индустриалното произвеждане в страната се е нараснало с 4,5% през август по отношение на година по-рано, сочат оповестените в петък данни на Националното статистическо бюро (НСБ), като това е ускоряване по отношение на темпа от 3,7% през юли и надвишава упованията за нарастване от 3,9% в анкета на осведомителната организация измежду анализатори. Растежът е най-бързият от април насам.

Продажбите на дребно, които са индикатор за потреблението, също нарастват с по-бърз ритъм от 4,6% през август, подкрепени от летния туристически сезон, като това е и най-бързият напредък от май насам. Ръстът от юли е 2,5%, а анализаторите чакаха нарастване от 3% за предишния месец.

Оптимистичните данни допускат, че поредицата от неотдавнашни ограничения за поддръжка на стопанската система стартират да дават резултат, което стимулира JP Morgan да увеличи прогнозата си за растежа на брутния вътрешен артикул на Китай през 2023 година до 5% от предварителните 4,8%.

ANZ също покачва прогнозата си за растежа на втората по величина стопанска система в света с 0,2 процентни пункта до 5,1%.

Въпреки това трайното възобновяване надалеч не е несъмнено, прдупреждават анализаторите, основно заради обстоятелството, че доверието в усложнения бранш на недвижимите парцели остава ниско и продължава да бъде съществена спирачка за растежа.

" Въпреки признаците за стабилизиране на производството и обвързваните с него вложения, утежняването на вложенията в недвижими парцели ще продължи да оказва напън върху икономическия напредък ", споделя Гари Нг, старши икономист на Natixis Asia Pacific.

Въпреки тези предизвестия пазарите демонстрират облекчение при някои от по-добрите от предстоящото индикатори. Китайският юан доближава двуседмичен връх по отношение на $, до момента в който показателят CSI 300 се покачва с 0,2%, а хонконгският показател Hang Seng - с 1%, в ранната утринна търговия.

Отделни данни за суровините демонстрират, че производството на примитивен алуминий в Китай е достигнало рекордно висок месечен резултат през август, а продуктивността на петролните рафинерии също е повишена до рекордно равнище.

Нужда от по-голяма политическа поддръжка

Данните от петък следват по-добрите от предстоящите данни за банковото кредитиране, понижаване на спада на износа и вноса, както и намаляване на дефлационния напън.

Продажбите на персонални коли в Китай също се връща към напредък през август по отношение на година по-рано, защото по-големите отстъпки и данъчните облекчения за електрически автомобили покачват настроението на потребителите, показва още осведомителната организация.

За да поддържа темпото на възобновяване, Китайската централна банка разгласи в четвъртък, че за повторно тази година ще понижи размера на паричните средства, които банките би трябвало да държат като запаси, с цел да увеличи ликвидността. По-рано денем банката разсрочи и падежиращите средносрочни заеми, с цел да влее повече ликвидност във финансовата система.

Според анализатори обаче са нужни още стъпки в региона на фискалната и паричната политика, защото затрудненото положение на бранша на недвижимите парцели, високата безработица измежду младежите, несигурността към потреблението на семействата и възходящото напрежение сред Китай и Съединени американски щати във връзка с търговията, технологиите и геополитиката са вдигнали летвата за трайно икономическо възобновяване в близко бъдеще.

" Намаляването на нормата на наложителните запаси изпрати забавен сигнал, че има чувство за неотложност за стимулиране на растежа ", изяснява Живей Джан, основен икономист на Pinpoint Asset Management, който чака още политики през идващите месеци, които да засилят общото търсене.

Нг от Natixis прибавя, че доверието остава в основата на множеството проблеми, което изисква по-мащабни " градивни политически и регулаторни промени " за стимулиране на темпа на напредък.

Застой в бранша на недвижимите парцели

Мощният в миналото бранш на недвижимите парцели продължава да бъде спирачка за стопанската система на стойност 18 трилиона $, като най-големият частен строителен бизнесмен в страната Country Garden е следващият образец за локален колос, който се спъва поради дефицит на ликвидност.

Последните данни за бранша не носят особена разтуха за законодателите и вложителите. Според калкулации на Reuters, основани на данни на NBS, през август вложенията в парцели са траяли да понижават, като са спаднали с 19,1% на годишна база по отношение на 17,8% спад за предходния месец.

Държавните доходи от продажби на земя понижават за 20-и следващ месец през август, демонстрират още данни на финансовото министерство от петък, което натежа върху финансите на така и така обременените с задължения локални управляващи.

" Все още се надяваме, че продажбите на жилища ще имат дребни поредни покачвания през идващите месеци, само че тласъците в последна сметка няма да съумеят да възстановят бранша ", споделя Луиз Лоо, икономист за Китай в Oxford Economics.

Други данни, също оповестени в петък, демонстрират едва доверие на вложителите, като частните вложения са се свили с 0,7% през първите осем месеца, което е още по-голям спад от 0,5% за интервала януари-юли.

Инвестициите в дълготрайни активи нарастват с малко по-бавен ритъм от 3,2% през първите осем месеца на 2023 година по отношение на същия интервал на миналата година при упования за покачване от 3,3%. През първите седем месеца те са нарастнали с 3,4%.

Несигурният бизнес климат значи, че фирмите не престават да бъдат внимателни във връзка с наемането на личен състав, само че основаният на анкети в цялата страна коефициент на безработицата се усъвършенства с малко до 5,2% през август по отношение на 5,3% през юли.

" Може да се наложи Пекин да вкара по-агресивни ограничения за облекчение на пазара на недвижими парцели, с цел да се реализира действително възобновяване ", изясняват на собствен ред анализаторите на Nomura. " Вероятно Пекин още веднъж ще би трябвало да играе ролята на кредитополучател и харчещ от последна инстанция. "

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР