Производство за конфликт на интереси срещу транспортния министър Николай Събев

...
Производство за конфликт на интереси срещу транспортния министър Николай Събев
Коментари Харесай

Цацаров проверява Николай Събев за участие във фирми

Производство за спор на ползи против транспортния министър Николай Събев и заместника му Илия Илиев образува през днешния ден ръководената от Сотир Цацаров антикорупционна комисия, оповестиха оттова.

Производството е по постъпили сигнали и по медийна обява в Afera.bg. В тях се твърди, че министърът на превоза е траял да бъде съучастник в частна компания след встъпването си в служба, а активността на компанията се припокрива с неговите пълномощия като министър – лице, заемащо висша обществена служба.

В сигналите се твърди и че Събев е назначил за собствен заместител Илия Илиев с сектор „ железопътен бранш “, макар съществуващите данни, че Илиев е обвързван с частни сдружения, чиято съществена активност е създаване на железопътна инфраструктура.

Съгласно ЗПКОНПИ, спор на ползи поражда, когато лице, заемащо висша обществена служба, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно осъществяване на пълномощията или отговорностите му по работа. След формиране на производството, Комисията изисква и получава нужната информация и документи, и се произнася с стимулирано документално решение в период до два месеца, който може да бъде продължен еднократно до 30 дни. Решенията на КПКОНПИ за определяне на спор на ползи не са дефинитивни и подлежат на обжалване или митинг по реда на Административнопроцесуален кодекс. Установяването на спор на ползи с влезнало в действие решение е съображение за освобождение от служба, с изключение на когато в Конституцията е планувано друго. За Николай Събев и Илия Илиев спор на ползи не е открит с обстоятелството на формиране на производството – той се твърди в постъпили сигнали, и съществуването или неналичието му предстои на определяне по планувания в закона ред.

КПКОНПИ внася и искови молби за лишаване на нелегално добито имущество в окръжни съдилища в страната на обща стойност 14 719 195, 12 лева

В Софийски градски съд се внася иск против Александър Тумпаров. Той е упрекнат от прокуратурата за присъединяване в проведена незаконна група с началник Васил Божков. Стойността на исковата рекламация е 14 219 885,14 лева, като в нея е включена цената на един неподвижен парцел и едно моторно транспортно средство.

В Окръжен съд – Разград се внася искова молба против Станимир Серафимов. Той е упрекнат от прокуратурата за даване на парични заеми, без съответно позволение, против задължението сумите да му бъдат върнати, ведно с избрана от него рента, както и за осъществяване на покупко-продажби с недвижими парцели и движими движимости, за които е знаел, че са добити посредством закононарушение. Стойността на желае е 255 183,16 лева, както и пет недвижими парцела и 2 моторни транспортни средства.

В Окръжен съд – Шумен се внася иск против Сълзица Ченкова, на стойност 135 369,76 лева Претендира се и отнемането на неподвижен парцел. Тя е упрекната от прокуратурата за данъчни закононарушения.

В Софийски градски съд се внася искова молба против Владислав Бояджиев. Стойността на желае е в размер на 108 757,06 лева, като в нея е включена и цената на 9 моторни транспортни средства. Той е упрекнат от прокуратурата за данъчни закононарушения – отбягване заплащането на Данък добавена стойност в изключително огромни размери.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР