Производствените цени в САЩ се повишиха през септември в рамките

Производствените цени в САЩ се повишиха през септември в рамките ...

Отскок на производствените цени в САЩ през септември.Производствените цени в САЩ се повишиха през септември в рамките на очакваното след тяхна изненадваща слабост в края на лятото, но растежът им на годишна база продължава да отстъпва от близо до 7-годишен връх, достигнат през юни, показват данни на Департамента по труда.

Индексът на производствените цени (PPI индекс), измерващ ценовите промени на изхода на американските компании, се повиши през септември с 0,2% спрямо август, когато се понижи с 0,1 на сто.

На годишна база растежът на индекса PPI се забави очаквано до 2,6% от 2,8% през август, отстъпвайки за пореден месец от юнския многогодишен връх от 3,4% (най-солидно нарастване на производствените цени от ноември 2011-а година насам).

Основните производствени цени (изключвайки цените на енергията и храните) също нараснаха на месечна база с 0,2% след понижение с 0,1% през август и се увеличиха с 2,5% на годишна база след повишение с 2,3% месец по-рано.

Днешните PPI данни в рамките на очакванията не са предпоставка за по-нататъшно засилване на потребителската инфлация в САЩ, като официалните данни на Департамента по труда за индекса на потребителски цени (CPI) през септември ще бъдат обявени в четвъртък. Осредните очаквания са за повишение на потребителските цени на месечна база с 0,2% и забавяне на годишната инфлация до 2,4% от 2,7% през август.

Източник: bnr.bg