Производствените цени в България се понижават през април спрямо месец

...
Производствените цени в България се понижават през април спрямо месец
Коментари Харесай

Производствените цени в страната спадат с над 2% през април

Производствените цени в България се намаляват през април по отношение на месец по-рано, оповестяват от Националния статистически институт. Общият показател на цените на производител спада с 2.5% по отношение на март.

Намаление е записано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3.9%, в преработващата индустрия - с 2.2%, и в добивната индустрия - с 1.1%.

На годишна база общият показател на индустриалните цени в страната понижава с 4.3% спрямо април 2019 година. По-ниски цени се следят в преработващата индустрия - с 6.2%, и в добивната индустрия - с 4.8%, а нарастване се следи при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.6%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през третия месец на годината пък е с 2.4% под нивото от април 2019 година. Намаление на цените се следи при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3.7%, в добивната индустрия - с 2.8%, и в преработващата индустрия - с 1.6%.

Колкото до показателят на цените на производител на интернационалния пазар през април - той понижава с 2.7 на 100 по отношение на предходния месец и регистрира спад от 9.1% за година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР