Производствените цени продължават ръста си и през април. В сравнение

...
Производствените цени продължават ръста си и през април. В сравнение
Коментари Харесай

Заводските цени продължават да растат и през април

Производствените цени не престават растежа си и през април. В съпоставяне със същия месец на миналата година растежът им е 4.3%, а спрямо март покачването е минимално - с 0.4%.

На годишна база нарастване на цените е записано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 6.9%, в преработващата индустрия - с 3.5%, и в добивната индустрия - с 3.4%.
В преработващата индустрия най-важен растеж на цените се следи при: производството на съществени метали - с 5%, обработката на кожи и производството на произведения от обработени кожи без косъм - с 4.9%, и ремонта и инсталирането на машини и съоръжение - с 4.3%.

В съпоставяне с март по-високи цени са регистрирани в добивната индустрия - с 4%, в преработващата индустрия - с 0.5%, а при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ се следи спад с 0.3%.

По-съществено нарастване на цените в преработващата индустрия е регистрирано при производството на облекло - с 0.5%. По-значителен спад е регистриран при производството на съществени метали и при производството на химични артикули - по 1.3%.

На вътрешният пазар цените порастват с 4%

На годишна база заводските цени на вътрешния пазар порастват с 4%, демонстрират данните. Увеличение на цените е записано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 6.2%, в добивната индустрия - с 4%, и в преработващата индустрия - с 2.7%.

През април 2019 година най-значителен растеж на цените в преработващата индустрия по отношение на април 2018 година е регистриран при: ремонта и инсталирането на машини и съоръжение - с 6.4%, производството на химични артикули - с 3.6%, и производството на машини и съоръжение, с общо и особено предопределение - с 3.5%.

В съпоставяне с март повишаването е с 0.4%. Повишение на цените се следи в добивната индустрия - с 4.8%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.4%, а в преработващата индустрия не е регистрирана смяна.

В преработващата индустрия най-значително е понижението на цените по отношение на предходния месец при производството на химични артикули - с 1.7%, и при производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 0.7%. По-съществено повишаване на цените е регистрирано при: производството на съществени метали - с 0.6%, производството на мебели и производството на облекло - по 0.5%.

За интернационалния пазар цените порастват с повече

За година заводските цени за интернационалния пазар нарастват с 4.7% в съпоставяне със същия месец на 2018 година. В преработващата индустрия цените се повишават с 4.3%. Най-голям растеж на цените е регистриран при: обработката на кожи и производството на произведения от обработени кожи без косъм - с 5.9%, производството на съществени метали - с 5.3%, и производството на произведения от други неметални минерални първични материали - с 3.8%.

В съпоставяне с март цените порастват с 0.4%. В преработващата индустрия покачването е с 0.8%. По-съществено е при: производството на лекарствени субстанции и артикули - с 1.0%, производството, некласифицирано другаде - с 0.6%, и производството на облекло - с 0.5%, а най-голямо понижение на цените се следи при: производството на съществени метали - с 1.6%, производството на химични артикули - с 0.8%, и производството на питиета - с 0.6%.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР