Производствени фирми в пловдивския район Тракия“ трябва да преустановят дейността

...
Производствени фирми в пловдивския район Тракия“ трябва да преустановят дейността
Коментари Харесай

Следобедните новини от Пловдив, Пазарджик и Смолян на 14.02.2024 г.

Производствени компании в пловдивския регион „ Тракия “ би трябвало да преустановят активността си, защото новият Общ организационен проект (ОУП) на Пловдив планува унищожаване на производствата в града. Бившите индустриални зони са предопределени за жилищно строителство. Инж. Иван Къндев, шеф на компания в региона, сигнализира през днешния ден на брифинг за казуса и посочи, че смяната на предназначението на терена е осъществена в нарушаване на законите. Той е подал тъжби до разнообразни институции и събира подписка за частична смяна на Общ устройствен план. От Община Пловдив обясниха, че въпросът е от предходния мандат и се чака съдът да се произнесе по формираното дело.

„ От години Пловдив е образец за етническа приемливост, за добросъседство и съгласие сред всички етноси и религии. Обща отговорност е да съхраним този модел, станал емблема за града ни “. Това съобщи кметът Костадин Димитров по време на днешното 10-то издание на самодейността „ Кафе на толерантността “. И през днешния ден на една маса седнаха представители на разнообразни общности, като знак на другарство и съгласие. Сред гостите бяха регионалният шеф Илия Зюмбилев, районният мюфтия Танер Вели, Генералният консул на Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, Светлозар Калев от еврейската общественост, членове на фондация „ Заедно “. „ С този ден всяка година споделяме, че на Пловдив не му наподобяват събитията, които се случиха преди 10 години “, обявиха уредниците от Районно мюфтийство - Пловдив и Мюсюлманското настоятелство. Те припомниха, че трансформиралото се в традиция „ Кафе на толерантността “ се организира всяка година на 14 февруари във връзка събитията, свързани с вандалския акт над джамията през 2014 година. „ Кафе се пие с другари. Виждам по какъв начин думичката „ дружно “ я въплъщаваме и изпълваме със наличие “, добави кметът на Пловдив Костадин Димитров.

Две общини в Пазарджишко са измежду първите, подписали съглашения за финансиране на инфраструктурни планове от държавния бюджет. С отпуснатите средства ще бъдат построени водопропроводни и канализационни уреди, ще се обновят квартали и улици. Ще се получи поддръжка и за доизграждане на ВиК мрежата на с. Ивайло, реорганизация на водопровода в с. Величково и за канализацията на с. Мокрище. Предстои и благоустрояване и реновиране на пазарджишките квартали „ Ябълките “ и „ Широк център “. Ще се направи и главен ремонт на Ивайловско шосе, на ул. “Пловдивска ”, на бул. “България ”, на улиците “Димчо Дебелянов ” и “Александър Батенберг ”. Очаква се и подписването на контракти за останалите планове на стойност от още 24 млн. лв. или общо 50 млн. лв., които ще отидат за качественото облагородяване на Пазарджик, заяви кметът Петър Куленски. Кметът на Велинград доктор Костадин Коев пък е подписал съглашения с Регионалното министерство за финансиране на проектирането на инфраструктура за 37 улици във курортното градче.

Смолян ще се снабди с нов Младежки център. Той ще се обитава в северното крило на изгорялата постройка на Техникума по дървообработване и облекло, която ще бъде изцяло преустроена. В младежкото пространство ще има зали за срещи, неофициално образование, просвета, изкуство, творчество, спорт и хотелска част. Младежкият център ще се построи по план, за който към този момент е подписан контракт на стойност 3 млн. 700 хиляди лева, от които по-голамата част от финансирането идва от Плана за възобновяване и резистентност. Малко над 450 хиляди лева е националното съфинансиране.

Общо 759 са нарушаванията на Закона за придвижване по пътищата, регистрирани в Пловдив за три дни (9-11 февруари). Около две трети от тях са на водачи, движили се с колите си със скорост над допустимата, за което са издадени 536 електронни фишове. Данните са част от резултатите от извършена поредна профилирана интервенция за застраховане на сигурността на придвижване и ограничение на травматизма по пътищата в Пловдивско. За други нарушавания чиновници от бранш „ Пътна полиция “ са наложили още 223 административни наказания под формата на актове и санкции с фиш. Проверени са общо 902 МПС и пешеходци, а 230 водачи са били тествани за приложимост на алкохол и наркотични субстанции.

В деня на Св. Валентин хепънинг с апел за виновна обич се организира измежду възпитаниците на Националното фолклорно учебно заведение в Широка лъка. Събитието се провежда от Регионалната здравна инспекйция в Смолян. Младежите участваха във викторина с награди и просветителна сказка за методите за предотвратяване от ХИВ и новостите в лечението. Междувременно 300 кондома и брошури се раздават на посетителите в известни кафенета, магазини и нощни заведения в Смолян през днешния ден. Целта е да се насърчи безрисковото полово държание и да се подсети, че в здравната ревизия всеки може да се изследва гратис и анонимно за ХИВ и други инфекции.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР