Производителят на премиум автомобили Mercedes-Benz обяви в сряда, че ще

...
Производителят на премиум автомобили Mercedes-Benz обяви в сряда, че ще
Коментари Харесай

Два автомобилни гиганта казват сбогом на Русия едновременно

Производителят на премиум коли Mercedes-Benz разгласи в сряда, че ще се отдръпна от съветския пазар, предава Reuters. Американският колос Ford Motor Co също излезе с изказване през днешния ден, че ще напусне страната, откакто завърши договорка за продажбата на своя дял от 49% в взаимното дружество Sollers Ford.

Двете известия идват напълно скоро след новината за загубата от 687 млн. $ на японската Nissan, която по-рано този месец заяви, че трансферира бизнеса си в Русия на държавно дружество за едно евро. Преди това Renault продаде мажоритарния си дял в съветската „ Автоваз “ за една рубла.
 Nissan продава бизнеса си за €1
„ Акциите на Ford ще бъдат трансферирани на взаимното дружество против номинална стойност “, сподели компанията, добавяйки, че резервира опцията да ги изкупи назад в границите на 5-годишен интервал, „ в случай че световната обстановка се промени “. 

Новината идва, откакто компанията разгласи цялостно прекъсване на активността си в Русия през март.

Германската Mercedes-Benz също се причислява към групата на напускащите страната агресор. Компанията съобщи, че ще продаде дяловете в своите локални дъщерни сдружения за промишлени и финансови услуги комерсиалната верига за коли „ Автодом “.

Главният финансов шеф на немската компания Харалд Вилхелм, представяйки резултатите за третото тримесечие, сподели, че договорката не се чака да докара до други обилни резултати, що се отнася до рентабилността и финансовото положение на групата, с изключение на регистрираните през предходните тримесечия.

Окончателното привършване на договорката зависи от утвърждението на органа и осъществяването на контрактуваните условия “, добави той.

И Nissan, и Renault предвидиха шестгодишни клаузи за назад изкупуване. Руският ежедневник „ Ведомости “ цитира собствен източник, който споделя, че договорката на Mercedes също може да включва сходна опция.

Говорител на компанията сподели, че делът ѝ от 15% в съветския производител на камиони „ Камаз “ няма да бъде обиден от плануваната договорка и би трябвало да бъде трансфериран на Daimler Truck тази година, както е планувано.

„ Автодом “ съобщи, че ще избере софтуерен сътрудник, който да продължи да ръководи индустриалните мощности в индустриалната зона Есипово, намираща северозападно от Москва, където Mercedes-Benz има индустриален цех.

Основните цели при съгласуването на изискванията на договорката бяха оптимално осъществяване на отговорностите към клиенти от Русия както във връзка с следпродажбено обслужване, по този начин и във връзка с финансови услуги. Както и опазване на работни места на чиновниците в съветските подразделения на компанията “, сподели Наталия Королева, основен изпълнителен шеф на Mercedes-Benz Rus.

Mercedes спря производството си в Русия още при започване на март, напомня Reuters.

Асоциацията на европейския бизнес (AEB) заяви, че 9 558 автомобила Mercedes са били продадени в Русия от януари до септември тази година, което е спад от 72.8% по отношение на година по-рано.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР