Производителят на катерачни стени Уолтопия расте по всички показатели [Shutterstock]

...
Производителят на катерачни стени Уолтопия расте по всички показатели [Shutterstock]
Коментари Харесай

Най-големите гепарди

Производителят на катерачни стени " Уолтопия " пораства по всички индикатори

[Shutterstock] Критерият за дребни и междинни компании в България е много необятен – в него може да влезе сдружение с доходи 4 млн. лева и такова с 95 млн. лева Но подобен е законът, подобен аршин употребява и " Гепард ". През тази година от критерия махнахме тавана за работни места поради взрива на заетостта и рекордно ниската безработица, с цел да бъдат обхванати и по-голям кръг от компании. Затова е забавно кои са най-големите динамични компании на база доходи, облага и брой чиновници. Картината на тези извадки е много пъстра. Освен това доста от фирмите в тях са представители на интернационалните корпорации и техните звена в България. При най-големите 20 гепарда общите доходи са над 1.7 милиарда лева, а при водачите по облага общата сума надвишава 290 млн. лева

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
По стената на растежа

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики При размера на продажбите водач е " Уолтопия ". Основаната от Ивайло Пенчев компания от ловешкото село Летница надали има потребност от показване. Производителят на катерачни стени има доходи съвсем 93 млн. лева Освен това тя е и на трето място при чистата облага със своите 20.8 млн. лева Ако продължи да пораства с тези темпове, от идната година компанията ще отиде единствено при К100, където са и най-големите сдружения в България. Всъщност тя и сега попада там – на 282 и е на 19 място по доходност. Пред К100 Ивайло Пенчев тогава сподели: " Няма някаква съответна причина за нарастването на приходите, просто струпване от напъните ни през годините. "

Търговците на коли също са не дребна извадка по размер на продажбите, само че разбираемо липсват при работодателите, защото в дилърския бизнес работят по-малко хора. Продуктите, които продават, обаче са скъпи и това изяснява огромните им обороти. Вносителят на Toyota " ТМ ауто " да вземем за пример е втори по доходи от продажби, само че има единствено към 130 чиновници, до момента в който най-големият шеф в " Гепард " е компанията за асортимент на личен състав " Тренквалдер ", която има над 1800 чиновници. В бранша на човешките запаси е " Изи консулт ".

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Факт е също по този начин, че най-големите работодатели не са с толкоз огромни доходи, като постоянно повода зад това са производства с по-ниска прибавен стойност или възнаграждение. Това обаче не е наложително. Веднага прави усещане съществуването на огромен брой представители на IT и аутсорсинг бранша – известни имена, като " САП Лабс България ", " Експириън България ", " Сайтел ", " Сиксти пристан " и други.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
От IT бранша е и водачът по облага – " ЕГТ интерактив ", който основава програмен продукт за онлайн казина и игри. Това е и една от най-рентабилните компании в " Гепард " - впечатляващите 66.6% чист марж и възвращаемост на капитала (ROE) 99.14%. Компанията притежател е записана в Малта, само че крайните притежатели са три физически лица - Ивелина Михалева, Мария Каменова и Десислав Цеков.

Химия, медикаменти и ендоскопи

В подреждането при най-големите има няколко представителя на химическия бранш и фармацевтични компании и вносител на медикаменти като " Кнауф България ", " Есетере ", " Търговска лига – народен аптечен център ", " Чайкафарма ".

В топ 10 при облагите е и спечелилият в общата ранглиста от предходната година " Пентакс медикъл ", който значително има някаква връзка със здравния бранш. Компанията ремонтира медицински ендоскопи и е част от японския колос HOYA Corporation. Финансовият й резултат пораства близо два пъти от 6.8 млн. лева през 2017 година до 12.6 млн. година по-късно. По-малобройни са представителите на хранителната промишленост. Изключение са " Месокомбинат Русе ", което е измежду най-големите динамични компании по доходи. Тук е и една от най-големите месопреработвателни компании в Южна България - хасковската " АЯКС-1 ". " Палиррия България " е при най-големите работодатели. Компанията от консервната индустрия е част от едноименната гръцка група.

Мебелната индустрия е показана от производителя на матраци и мебели - габровското дружество " Паралел ", в което работят над 850 души. Търговец в този бранш е и веригата АИКО, която пораства с 27% през предходната година до 89 млн. лева доходи. Икономическият взрив с изключение на на мебелния бранш резонно се отрази и на строителните компании, които също намират място измежду най-големите гепарди по доходи, облага и личен състав.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР